Ситуацията в болницата в Ямбол "Св. Панталеймон", която лекува пациенти с COVID-19, е "тежка и динамична", а от вчера има призив лекари от областта и от страната да помогнат, защото се очаква дефицит на медици. Това стана ясно от думите на зам.-директора по медицинските дейности д-р Валентин Вълчев пред БНТ. 

Болните с потвърдени положителни проби за коронавирус в Ямбол вече са 56, като трима от тях са медици. Към тази сутрин от тези 56 души 36 са настанените в болницата, 20 се лекуват в домашни условия под карантина.

Вече и белодробното отделение е превърнато в място за прием на хора с COVID-19. В него са настанени 21 пациенти, 9 са с положителни проби за вируса, а за още 6 се очакват резултатите от лабораторията. В инфекциозното отделение пък има 17 болни, от тях 13 са с потвърдени положителни проби. Двама очакват резултати днес. Трима са пациентите в т.нар. COVID реанимация, като на един от тях състоянието е много тежко.

Целият вътрешен блок на лечебното заведение в Ямбол - кардиология, нефрология, коремни болести, който се помещава на третия етаж на сградата, е затворен за дезинфекция, след като е станало ясно, че оттам е минал пациент с коронавирус, а има и заразен медицински служител. Всички настанени в отделенията - по предписание на Районната здравна инспекция, са изписани вчера и са им взети проби.

"Бях дежурен допреди малко, с прокуриста на болницата досега се опитваме да отсяваме постоянно идващите пациенти с най-различни оплаквания, за да може по медицински критерии да приемаме болни за малкото свободни легла", обясни ситуацията д-р Вълчев.

В Ямбол остават в сила ограничителните мерки, наложени на живеещите в квартал "Райна княгиня" и 14 съседни улици. Засега градът няма да бъде затварян по примера на Банско - по думите на областния управител, цитиран от БНТ. Още вчера стана ясно, че местните власти възнамеряват да отнемат социални помощи, ако хора от карантинирания квартал и околните улици бъдат открити извън периметъра без основателни причини. 

Областта е втората, от която идват призиви за помощ, след Видин, където бяха открити огнища на коронавирус, като заразени има в домове за възрастни хора в Гара Орешец и Кула. Областният управител на Видин Момчил Станков дори призова армията да се включи. Заразените медици в местната болница вече са 43. Все още никой не е откликнал на призива за лекари доброволци, съобщи още БНТ.