Украинският президент Володимир Зеленски назначи бившия грузински президент Михаил Саакашвили начело на правителствена комисия по реформите, предаде Франс прес, като цитира изявление на украинското правителство.

Саакашвили "ще помага за въвеждането на важни промени в живота на страната", заяви снощи украинският президент, без да уточни подробности.

Бившият грузински президент реформатор ще ръководи изпълнителния комитет на Националния съвет по реформите, който е консултативен орган към президентството.

Съветът е заседавал за последно през 2018 г. и в него влизат високопоставени политици и представители на бизнес средите.

Неотдавна Зеленски предложи да назначи Саакашвили за вицепремиер, но тази идея се сблъска със съпротива сред депутатите, включително в редиците на управляващата партия, припомня АФП.

В края на април бившият грузински президент обеща пред медиите реформи и извънредни решения за спасяване на икономиката пред заплахата от коронавируса.

По-късно днес Грузия съобщи, че е отзовала посланика си в Украйна заради назначението на Саакашвили, позовавайки се на това, че бившият президент е "лице, осъдено и издирвано от грузинската съдебна система", предаде ТАСС.