След като първоначалните огнища от болни бяха овладени, най-големият недостиг в борбата срещу COVID-19 се оказаха личните защитни средства за лекарите. У нас над 200 души, или повечe от 10% от заразените са медицински лица и един български екип от доброволци, част от световната инициатива Air Collective, е намерил по-добро решение от стандартните маски.

А именно - адаптирани маски за шнорхелинг. Макар на пръв поглед това да изглежда като нескопосан проект тип "направи си сам", той се оказва далеч по-ефективно решение от постоянно недостигащите маски за еднократна употреба.

Финалният вариант на маската, минала през няколко прототипа, с два антивирусни и антибактериални филтъра, изцяло закриваща лицето.

Следвайки примера на няколко успешни европейски екипа в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия, които вече са раздали десетки хиляди маски, от средата на март екипът в България адаптира маските за шнорхелинг за употреба в болнични условия.

Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством различен вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. Разработен е и втори вариант на същата основа - маски за кислородна терапия на пациенти. Те имат и медицински клапан за контрол на налягането от типа PEEP, и допълнителен шлаух. Всички допълнителни части се произвеждат чрез 3D принтиране.

"За да може да изработим бързо и качествено детайлите, изполваме професионална техника и материал с високи технологични качества - здравина и гъвкавост, подходящ за многократна дезинфекция с наличните в болниците методи", коментира Димо Димов, съосновател на "Солид Фил" и доброволец в инициативата.

Над 100 маски са дарени и тествани в ключови болници у нас, сред които УМБАЛ “Александровска” ЕАД в София, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” АД, гр. Стара Загора, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр.Сливен и други. Лекарите са изключително доволни от тях, тъй като закриват цялото лице и могат да се дезинфекцират многократно.

"За нас тези маски са по-защитени и са много добри, защото се избягва носенето на очила", коментира д-р Величка Кадийска, директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник.

Новата маска прилепва плътно на лицето и на практика не позволява никакви вирусни частици да стигнат до лигавиците на човек.

Българският екип до момента на практика е финансирал сам производството на маските за над 10 000 лв., като една маска за лекар излиза 60 лв., а за пациент - 200 лв. В момента имат капацитет за производство на 40 маски на ден, но искат да го увеличат, за да могат да покрият нуждите на основните болници в България - 800-1000 маски.

“След последните развития на епидемията, която засегна над 200 медицински лица, заявките за дарения от нови болници рязко се увеличиха. Опитваме се да отговорим за всички, но са нужни повече средства, тъй като самите маски за шнорхелинг са скъп консуматив”, коментира Божана Иванова, директор на фондация "Резонатор".

Затова екипът се нуждае от финансова подкрепа за купуване на материали, производство и покриване на логистичните разходи по доставката им. Те са създали кампания за набиране на средства в сайта HelpKarma, в който може да се проследи за какво е ползван всеки дарен лев. Техният труд продължава да бъде изцяло доброволен, а дарените маски ще останат на разположение на лечебното заведение и след пандемията.

Българският екип разказва повече детайли за проекта във видео: