Филмът "Виктория" на режисьора и сценарист Майя Виткова спечели Специална награда на журито на фестивала CinEast в Люксембург.

Международното жури на 7-ото издание на феста, председателствано от украинеца Сергей Лозница даде Grand Prix на филма "Пътят навън" на чешкия режисьор Петр Вацлав. Наградата на публиката отиде при "Животът се чувства добре" на поляка Мачей Пийепжица. 

"Бихме искали да насърчим Майя Виткова - сценарист, режисьор и продуцент на първия си игрален филм. Избрахме този филм заради уникалното, цветно и поетично изображение на оригиналната история, както и заради нетрадиционния начин да се представи определен исторически период." 

Награждаването бе последвано от прожекция на филма "Майдан", който Сергей Лозница засне по време на драматичните събития в родната си Украйна и спечели с него вече немалко престижни награди.

Напомняме, че действието на филма на Майя Виткова се развива в периода от 1979 до 1994 г. в България. Главната героиня Виктория (Дария Виткова)  е обявена за "бебе на десетилетието", защото се ражда без пъпна връв. Политическите промени в страната влошават отношенията между Виктория и майка ѝ (Ирмена Чичикова), която някога си е дала обещание да не ражда дете, докато страната продължава да е под тоталитарен режим.

Филмът имаше всички шансове да бъде българското предложение за "Оскар" за чуждестранен филм, но по скандален начин Националният съвет за кино (НСК) избра "Българска рапсодия" на Иван Ничев. Тогава Майа Виткова настоя Националният съвет за кино да отмени решението си поради простата причина, че Ничев е в конфликт на интереси - той е член на НСК, който гласува за претендента за "Оскар". (Българо-израелската продукция "Българска рапсодия" е последната част от трилогията на Ничев за спасяването на българските евреи от нацистките лагери през Втората световна война.) 

"За мен казусът е морален - дали човек, който е в комисията, може да гласува за своя филм", заяви тогава Майа Виткова. По думите ѝ във филмовата гилдия мълчат по скандала, защото колегите ѝ се страхуват да говорят преди предстоящата сесия на Националния филмов център, откъдето чакат финансиране на проектите си. 

Виткова обясни и че месец преди гласуването напразно се опитвала да покаже филма на членовете на журито. Нещо повече - когато се обадила по телефона седмица преди гласуването, от Националния филмов център буквално ѝ казали: "Не се натискай, филмът ти няма да бъде избран!". Режисьорът Виктор Чучков - член на съвета за кино, тогава се оправда, че правилата, по които работи журито, са отпреди 6-7 години и вероятно трябва да се променят.

Въпреки всичко, както стават обикновено нещата в България, филмът на Ничев бе избран, а "Виктория" - отхвърлен.

Припомняме също и че колегите на Виткова (както и самата тя) мълчат и по въпроса за грубите нарушения на и.д. шефа на НФЦ Георги Чолаков. Което ясно показва, че в гилдията всеки играе единствено за себе си, а правилата - да ги спазва който ще.