Президент и премиер и днес останаха различни в отбелязването на двуликия 9 май. И двамата му посветиха по един статус във Фейсбук, но подредиха по различен начин годишнините и имаха различни думи за Европейския съюз.

Министър-председателят Бойко Борисов отдаде почит на Деня на Европа (70 години от декларацията на Робер Шуман) и на 75-годишнината от края на Втората световна война в общо 15 реда:

"Днес е Денят на Европа, в който може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата. България не е само консуматор на привилегии и еврофондове, ние пазим външната граница на Европейския съюз, участваме във вземането на решения за общата сигурност и просперитет на нашия континент. Днес подаряваме на Европа нашия девиз „Съединението прави силата“, защото трябва да излезем от кризата заедно и по-силни.

Отбелязвайки и годишнината от Победата над нацизма, си спомняме с признателност за милионите воини и участници в съпротивителното движение в Европа, дали живота си, за да спасят човечеството от ужасите на лагерите на смъртта и газовите камери. Нека помним жертвите на тази война и уроците на историята. В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес".

 

И президентът Румен Радев посвети на двата празника един статус, който обаче беше малко по-дълъг от Борисовия (22 реда) и започваше с годишнината от края на войната и беше по-критичен към ЕС. Ето го: 

"Днес отбелязваме две епохални за Европа събития: Деня на победата в най-унищожителната война в човешката история и Деня на Европа, олицетворяващ новото начало на мира и съзиданието.

Съдбите на милиони хора, въвлечени в ужаса на Втората световна война, бяха прекършени. Нека почетем жертвите и скръбта на семействата им. Сред тях има и хиляди наши сънародници. Уважението е най-малкото, което дължим на българските ветерани от войната.

Победата над нацизма ознаменува края на Втората световна война в Европа и направи възможен пътя към обединение и просперитет, който Старият континент избра. Пепелищата на войната не оставиха този път място за съмнение, че само трайният мир носи развитие и прогрес за европейските народи.

Днес Европа и светът отново са изправени пред предизвикателства. Необходими са общи усилия за промяна на Европейския съюз, който се очаква да бъде по-близък до проблемите на хората, по-солидарен в случаи на криза и да отстоява достиженията на Обединена Европа на глобалната политическа карта. Отбелязвайки тези две знаменателни дати, нека не забравяме и че мирът и стабилността не са даденост, нито върховенството на закона и демократичните свободи. А отговорността за тяхното отстояване е ежедневен ангажимент не само на политиците, а и на европейските граждани".

 

 

В 11 часа и 30 минути днес статусът на Борисов имаше 738 харесвания, а този на Радев - над 4500.