В дните на извънредни мерки и липса на футбол реалните новини, свързани с трансферни намерения на клубовете, са много малко. Не е време за това, макар че доста медии спекулират с потенциални преговори и възможни сделки. Още се споменават баснословни цени на големи имена, но и на такива, които не са достигнали истинския звезден статут.

Една от малкото достоверни новини в този смисъл - още от март насам, е за намерението на "Манчестър Юнайтед" да задържи нигериеца Одион Игало (30 г.), когото взе под наем в последните часове на трансферния период през зимата от китайския "Шанхай Шенхуа".

Беше изненадващ ход, още повече след неуспешния опит на връщане от "Борнемут" на своя юноша Джошуа Кинг. Африканецът обаче много бързо успя да се впише и за осем мача вкара три гола. Дори в двубоите, в които не успяваше да реализира или влизаше като резерва, Игало показа отлична техника и контрол, самочувствие, но най-важното - сърце.

Заради това още преди непредвидената пауза треньорът Оле Гунар Солскяр е поискал от шефовете си таранът да бъде привлечен трайно, въпреки нежеланието на "Шанхай" да го продаде. Като начало има казус с наема на Игало - той приключва на 31 май, а Висшата лига може да бъде подновена през юни. ФИФА все още не е дала инструкции какво да се прави с изтичащите контракти в първенствата, които ще се доиграват през лятото. Премиърлийг също умува.

"Шанхай Шенхуа" засега не е склонен на остъпки, а ако все пак го направи, играчът ще излeзe солено на "червените дяволи". Желанието на футболиста е поне да довърши сезона с "Юнайтед". Надява се и на много повече.

По-горе стана дума за сърцето на Одион Игало и в него клубът е... "Манчестър Юнайтед". Това е причината, поне според британски медии, нападателят да настоява да остане по-дълго на "Олд Трафорд", пък макар и за по-малко пари от тези, които изкарва в "Шанхай Шенхуа". А китайците са готови да му предложат и повече.

"Не мога да отворя сърцето си и да изразя чувствата, но всеки ден изживявам мечтата си", казва Одион Игало в интервю за Би Би Си.

"Когато растях, знаех много за футбола. С моите приятели гледахме мачове по телевизията. Те всички подкрепяха "Манчестър Юнайтед". Понякога слушахме по радиото, друг път гледахме на различни места на големи екрани, защото много от нас не можеха да си позволят да плащат таксите на кабелни оператори", спомня си голмайсторът детските години в Нигерия.

Одион Игало (най-вляво) с екип на "Юнайтед" в тийнейджърските си години.

"Трябваше да спестявам пари всеки ден от понеделник до петък, за да мога да гледам футбол. Щастлив съм, че го правех, защото футболът беше всичко за мен. Играех и гледах любимия си отбор. Това е една от причините да се наслаждавах на уикендите. Подготвяхме се, обличахме си фланелки и излизахме да викаме за любимия тим. Но трябваше да имаш пари. Понякога не съм имал и ако извадех късмет, някой плащаше и можех да вляза в клуба. Но понякога това не се случваше".

"В тези случаи стоях отвън и чаках да се ориентирам по резултата от виковете. Ако имаше възгласи "гол", значи "Манчестър Юнайтед" е вкарал. Така чаках отпред до края на мача, за да разбера резултата и тогава се прибирах у дома щастлив".

"Станах първият нигериец, облякъл екипа на "Манчестър Юнайтед" и това ще ме прави горд до края на живота ми. Мечтите не се сбъдват лесно, точно заради това чувството е прекрасно".

Одион Игало играе в два тима в родината си, преди да се озове едва на 18 г. в норвежкия "Лин". Оттам е закупен в "Удинезе", но не се реализира и следват преотстъпвания на "Гранада", "Чезена" и "Уотфорд", преди английският клуб да го откупи през 2014 г. За "стършелите" записва 82 мача и 33 гола за три сезона, след което заминава за Китай. "Шанхай" е втория му клуб, в който преминава през 2019 г.

Следва мечтаното повикване от "Театъра на мечтите".

"Никога не не съм предполагал, че може да се случи - заради часовата разлика между Великобритания и Китай, и заради ставащото с коронавируса в Китай, връща се към може би най-щастливия си момент Одион Игало. - Но мечтите се сбъдват. Отправял съм молитви да се сбъднат. Когато моят агент ми каза, аз се надявах и вълнувах, но не исках и да храня илюзии, тъй като се намирах в Китай. Как щях да стигна до Обединеното кралство? Щях да победя коронавируса, за да се добера до там? А същевременно "Юнайтед" се интересуваше от още един нападател?

Бях щастлив, че името ми се споменава, но не исках да вярвам прекалено много, най-вече заради ситуацията в Китай. Тогава моят агент ми каза, че "Юнайтед" иска да ме вземех под наем и аз първо го попитах дали говори сериозно. Следващата ми реакция беше, че трябва да разговарям с директора на клуба, но проблемът е, че той не знае английски.

Взех преводач и потропах на вратата на офиса му. Така говорех на преводача, а той - на директора. Същевременно агентът ми се обаждаше, както и "Юнайтед". След това не мигнах до 6 часа сутринта".

Часове по-късно той пристига в Манчестър, но и тук имаше трудности - 14 дни трябваше да тренира отделно - заради карантината, като идващ от Китай.

Оле Солскяр иска да задържи Игало.

След това Игало говори пред Би Би Си за обстановката в съблекалнята. И за победата над "Манчестър Сити" с 2:0 на "Олд Трафорд", когато влезе като смяна и имаше участие при гола на Скот Мактомини.

Одион, който на 16 юни трябва да навърши 31 г, специално се спира на Бруно Фернандеш. Двамата дойдоха на "Олд Трафорд" зимата, но се познават от 2010 г., когато са се засекли в "Удинезе". Нигериецът възхвалява халфа, който за кратко време започна да променя "Юнайтед".

"Все още ми се струва като сън. Понякога, признава Одион Игало. - Но още в началото опитах да премахна емоциите, за да мога да се концентрирам в тренировките и мачовете. Знам, че съм в най-големия клуб на света".