Бизнесменът Ивайло Пенчев оцеля днес в инцидент с частния си самолет край София, предадоха Нова телевизия и бТВ.

Пенчев, който е собственик на десет фирми, между които Walltopia, Auxionize, AFCM Extrapack, HRT, CompositeX, е приет с фрактури, но без опасност за живота в неврологичното отделение на болницата за спешна помощ "Пирогов" в София, след като едномоторният Skyleader 600 е изгубил тяга на 5 километра от летищото в елинпелинското село Лесново при заход към пистата и е кацнал твърдо.

Още не е ясно дали инцидентът е предизвикан от грешка на пилота, техническа неизправност или рязка промяна на атмосферните условия. Малко преди злополуката Пенчев е докладвал на диспечера, че двигателят му губи мощност и е поискал разрешение да кацне.

 

Самолет Skyledar 600. Снимка Уикипедия

Двуместният самолет e чешки модел, но е сглобен в българското предприятие "Терем" в Пловдив. Не е летял повече от три месеца заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Цената му може да бъде от 95 хил. до 160 хил. евро в зависимост от оборудването, предаде бТВ. Пенчев е бил сам в кабината. Сигналът за катастрофата е подаден в 13 часа и 27 минути днес.

Пенчев е основател и главен изпълнителен директор на Walltopia, най-голямата в света фирма производителка на изкуствени стени за катерене. Името му нашумя, след като Александровска болница отказа дарение, което той предложи в началото на епидемията, при условие че неговите работници бъдат лекувани с предимство.