Има вариант не министърът на здравеопазването със заповед, а Народното събрание да получи правомощие да обявява т.нар. извънредна епидемична обстановка. 

Това обяви министър Кирил Ананиев пред БНР, припомняйки, че днес до края на деня се очакват предложенията за редакция на Закона за здравето, които трябва да позволят налагане на извънредни мерки заради пандемията от COVID-19 и след края на извънредното положение на 13 май. Законопроектът трябва да бъде гласуван окончателно във вторник. 

Даването на повече правомощия на здравния министър, в това число да обявява "извънредна епидемична обстановка" - без да има дефиниция дори що е то, е един от острите спорове около законовите промени, внесени от Министерския съвет. От Висшия адвокатски съвет, неправителствени организации, парламентарната и извънпарламентарната опозиция дойдоха и съмнения, че право на министъра да обявява общи мерки, с които се ограничават права, извън ситуация на извънредно или бедствено положение, както и налагането на карантина на здрави хора, може да се окаже противоконституционно. 

Министър Ананиев, ако останат все пак правомощията му да налага противоепидемични мерки със заповеди и наредба, обяви и кои от досегашните мерки според него трябва да останат - и след 13 май, и дори след 13 юли, когато ще изтече и новият законов срок за действие на т.нар. "извънреден закон". 

"Трябва да остане забраната за влизане на чужденци в България и след 13 юни. В момента има такава заповед, засягаща граждани на трети страни и на няколко държави от ЕС, където има силно разпространение на коронавируса", обясни здравният министър. 

Той припомни, че няма как да се забрани влизането в държавата на български граждани, но възнамерява да остане 14-дневната задължителна карантина за тях и в следващите месеци. 

Ако забраната за влизане на чужденци остане, това ще се отрази на летния туристически сезон, ако изобщо има такъв. Плановете на Министерството на туризма принципно са опит за старт на морския туризъм това лято да се направи от 1 юни, като от 13 май спира да действа заповедта на Николина Ангелкова за забрана на пътуванията с туристически цели. Очаква се и регламент за отваряне на местата за настаняване - хотели и къщи за гости. 

Дори и забрана да остане само за граждани на трети страни - тоест извън ЕС, това ще значи, че у нас не могат да дойдат туристи от Русия, Украйна, съседните Сърбия и Северна Македония и т.н., които традиционно посещават страната.

Без нови КПП-та, освен ако някъде няма огнище. Но засега и без театри

Министър Ананиев заяви, че какви мерки против пандемията се въвеждат или отхлабват ще се решава на база на стандартите на Световната здравна организация, на която България е член, и на база анализ на ситуацията в страната - брой заболели, развитие на заразата, натовареност на здравната система и т.н. 

На този етап не се обмисля ново въвеждане на КПП-та за влизане и излизане от населени места. Подобна опция може да се въведе само изолирано, в случаи на възникване на огнища на заразата с коронавирус, стана ясно от думите на Ананиев. 

Засега обаче остават затворени театри, кина, концертни зали и всякакви места за публични услуги, където се предполага струпване на много хора без възможност за реално спазване на социална дистанция. Поне това е мнението на Ананиев, който няколко пъти подчерта, че макар негови да са заповедите с ограниченията, решенията се взимат колективно от Министерския съвет и Националния оперативен щаб. 

"В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства", анонсира все пак министърът на здравеопазването.

Чакаме опита от Европа, за да решим отварят ли детските градини

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. 

"До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение", обяви той.

По думите му струпването на деца и това, че персоналът в детските заведения в по-голяма степен е в рискова възрастова група, също трябва да се има предвид. 

По отношение на липсата на достатъчно медици в отделни болници в страната Ананиев обяви, че могат да се приложат различни мерки. Причината -  ситуацията във всяка болница е различна и причините за дефицит на кадри са различни. Може да се пренасочват лекари между отделения, лечебни заведения, а може и да се пренасочват и пациенти към други лечебни заведения, в това число в други градове или области. 

Министърът потвърди, че има недостиг на медицински персонал - например във Видин, Пазарджик, Ямбол и Сливен.