Само още една седмица и Бундеслигата ще започне отново. И докато уморените от изолация, забрани за излизане и липса на забавления футболни фенове са щастливи, че най-сетне ще могат да се наслаждават на любимата си игра, срещу плановете на Германския футболен съюз валят критики от всички страни.

Футболистите вече се настаниха в хотелите, в които трябва да изкарат задължителна карантина, преди да излязат на терена, правилата за това как да се отбелязва гол без прегръдки и кога играчите да слагат маски все още се изясняват. Но не всички приветстват решението Бундеслигата да бъде рестартирана.

Дългогодишният председател на Германския етичен съвет Петер Даброк, който се занимава с всички важни за обществото въпроси, изрази острата си критика за това, че футболът получи зелена светлина за разлика от останалите спортове, културните мероприятия и дори училищата. Според него това поставя под сериозна заплаха солидарността в германското общество.

„Концепцията за възстановяването на Бундеслигата е незавършена и напълно неприложима в този й вид и ще окаже фатално влияние върху единството на обществото ни“, заяви той. 

„Ако политиците непрекъснато повтарят, че най-важното е да запазваме дистанцията помежду си, да спазваме хигиена и да носим маски, то как ще обясним защо точно този спорт, който не може да се играе без телесен контакт, първи получи зелена светлина? Хората ще се питат защо футболът е разрешен, а тяхната професия или училище не“, уточни той.

Подобно скептично мнение изрази и звездата в биатлона Лаура Далмайер. „Според мен трябваше да се изчака още малко“, смята олимпийската шампионка.

Критики изразиха и редица тенисисти.

Опасност футболът ще представлява и за феновете, ако мачовете се предават само по частни тв канали. Тогава феновете ще се събират на големи групи там, където могат да гледат и това повишава риска от зараза и за тях, смятат специалисти. Тази опасност съзря и директорът на „Айнтрахт" (Франкфурт) Фреди Бобич. Той неколкократно се обърна към феновете на клуба с молба да не идват на стадиона и когато гледат мачовете, да спазват стриктно препоръките на здравните власти.

„Ако пренебрегнете нарежданията и се появите на големи групи около стадиона, мачът се печели служебно от противниковия отбор“, предупреди Бобич.

За да се спазват санитарните препоръки, Германският футболен съюз е съставил подробен списък с нареждания, който бе разпространен сред всички клубове. В него са описани препоръки за поведение във всяка ситуация, включително и при гол. Футболистите имат право само на кратък контакт помежду си с лакът или крак. Забранява се размяната на фланелки в края на мача, плюенето, прегръдките, скачането един върху друг. 

За треньорите и футболистите на резервната скамейка също има строги правила – те трябва да носят маски, а треньорите трябва да се въздържат от крещене или ако искат да дават насоки, трябва да са на поне 1,50 метра от останалите хора.

Също така се разрешават мачовете само на Първа и Втора Бундеслига, Трета лига все още няма зелена светлина, което също предизвика протести.

Не съвсем положително към Германската футболна лига са настроени и самите футболисти.

„Те искат непременно да продължим със сезона, но никой не ни е питал дали ние искаме, какво мислим за правилата и как можем да ги спазваме, заяви защитникът на "Магдебург" Зьорен Бертрам. - За тях сме само марионетки.“

Критики се чуват и от "Кьолн", отборът, в който играчи бяха диагностицирани с COVID-19.

„Това, че не ни наложиха карантина и така поставят под риск семействата ни, е доста странно“, заявиха някои от играчите.

Именно „Кьолн“ обаче ще открие посткорона сезона. На 17 май от 15:30 часа немско време той ще се изправи срещу "Майнц 05". Мачът ще се проведе пред празен стадион и според новите хигиенни парвила.