Да не се противопоставят едни гилдии на други, да има максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки, правителството да подпомогне в максимална степен Министерство на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството.

За това настояват в своя позиция Артисти и организации от независимия културен сектор. 

Макар и да не се споменават имена, в позицията личи "намек" към тазсутрешната телевизионна изява на председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Пред БНТ Рашидов заяви, че културното ведомство се държало като "министерство на театрите", докато големи български художници, големи български поети, писатели и композитори оставали в сянка. Рашидов разкритикува наследника си в МК Боил Банов и дори обяви, че ще иска среща с премиера Бойко Борисов, посветена на него.

Ето и пълния текст на позицията на Артисти и организации от независимия културен сектор:

В последните два месеца артисти и културни оператори изработиха и предложиха пакет от мерки за подкрепа на независимия сектор в условията на пълно блокиране на възможностите за творческа дейност. Тяхното изпълнение пряко зависи от увеличаването на бюджета на Министерството на културата с част от европейските средства за справяне с кризата.

Културата беше определена от ЕС като един от 5-те приоритетни сектора, които се нуждаят от спешни действия, а Европейската комисия и Европарламентът многократно апелираха националните правителства да й обърнат специално внимание. 

Категорично се противопоставяме на опитите започналият диалог между независимия сектор и министерството да се поставя под заплаха, както и да се противопоставят едни гилдии на други.

Моментът изисква максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки.

Смятаме, че имаме шанса да излезем от кризата с нови възможности и с програми, съответстващи на добрите европейски практики.

Призоваваме българското правителство да вземе предвид призивите на европейските институции и да подкрепи Министерството на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството.

Секторът остава обединен зад възможността за диалог и бързи и целенасочени действия в синхрон с европейската перспектива и усилия за справяне с кризата.

Артисти и организации от независимия културен сектор: 

Веселин Димов, "АСТ Асоциация за свободен театър" 

Весела Кондакова, "Българска музикална асоциация"

Атанас Маев, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк" 

Гергана Димитрова, "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни"

Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис" 

Петър Тодоров, Фондация "За Родопите" 

Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”

Стефан А. Щерев, Фондация “Информбюро"

Вили Прагер, Фондация “Брейн Стор Проджект”

Владия Михайлова, Виктория Драганова “Инициатива Визуални изкуства”

Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар"

Мира Сталева, “София филм фест”, “София мийтингс”