Заразата с коронавирус в Ямбол и Видин продължава да бъде извън контрол. Здравните власти въвеждат още по-строги мерки там. От днес ромският квартал на Ямбол е под пълна карантина и жителите му ще могат да напускат единствено за лекарска и медицинска помощ. Забрана за излизане има за полагане на труд, а за спазването на реда в района денонощно ще следят патрули на полицията и жандармерията, съобщи БНР. 

Седмица след поставянето на ромския квартал под карантина се налага затягане на мерките заради висок брой положителни случаи на заразени с коронавирус и стотици контактни.

"Над 200 са само контактните лица на 11-те положителни от петък", каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов, цитиран от националното радио.

70 са диагностицираните случаи на коронавирус в областта. Двете COVID-19 отделения в областната болница остават пълни, има пациенти и в реанимация.

Тежка остава и ситуацията във Видин. След апела за помощ на областния управител Момчил Станков в петък екип от ВМА пристигна, за да помогне за дезинфекцията на местната област, която е основно огнище на заразата. На помощ след това се притекоха и военните, към които също имаше призив да се включат.

В болницата са заразени са 43-ма медици, или 12% от работещите в нея. Според областния управител огнищата в старческите домове в Гара Орешец и в Кула, както и в Центъра за настаняване от семеен тип, са тръгнали именно оттам.

Вчера държавният здравен инспектор Ангел Кунчев допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната и да се налагат строги мерки и ограничения.

"В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с повече жертви", обясни той.