17:41 ч.: Френски фризьорски салони започнаха да приемат клиенти след полунощ 

От днес редица рестрикции, въведени във Франция заради коронавируса, отпаднаха и сред тях е забраната за фризьорските салони да работят. След дълга принудителна ваканция фризьорите бързат да си върнат клиентелата и някои го правят дори с цената на съня си, отваряйки врати в първата минута след полунощ днес, пише в. "Фигаро".
Тази приумица не е случайна, защото нощните часове за подстригване, боядисване, къдрене или изправяне на косата, са буквално разграбени например в салона на Карин в Клиши ла Гарен. Тя споделя, че не жертва съня си просто защото има нужда от пари след двумесечно спиране на работата. Карин иска и да повдигне духа на клиентите си, които днес се завръщат на работа след изолацията и не могат да отидат на работното си място в неугледен вид, с излезли бели корени и чорлави.
Приемайки да направя прическа на клиентка в 5 ч. сутринта, аз й помагам да се почувства добре, за да отиде на работа. В морален план това е важно, защото от два месеца видът на хората не прилича на нищо, споделя фризьорката Карин.


16:47 ч.: Случаите на коронавирус в арабските страни от Персийския залив надхвърлиха 100 хиляди

Броят на случаите на коронавирус в шестте арабски страни от Персийския залив надхвърли днес 100 000, а починалите заразени вече са 557, според официални данни, обобщени и цитирани от Ройтерс.
Случаите на коронавирус в богатия на енергийни ресурси регион първоначално бяха свързани с пътувания до други страни. Но въпреки предприетите ранни мерки за борба с вируса страните от Залива са изправени пред разпространението му сред нископлатените работници мигранти, живеещи в пренаселени жилища, което накара властите да увеличат тестуването.
В най-голямата арабска заливна държава Саудитска Арабия, с население от близо 30 милиона души, са регистрирани най-много случаи на коронавирус - 41 014 и на починали от заразата - 255 души. За последното денонощие там са потвърдени 1966 нови случая на Ковид-19 и девет смъртни случая.


15:56 ч.: Иран предупреди за опасност от "връщане назад" в борбата срещу коронавируса

Иран предупреди за опасност от "връщане назад" в борбата срещу новия коронавирус, ако не се спазват санитарните отраничения, и съобщи за нови 45 смъртни случая, свързани с КОВИД -19, предаде Франс прес.
Властите възстановиха ограниченията за придвижването в югозападната провинция Хузестан, където според правителството ситуацията е особено обезпокоителна.

"Стигна се до връщане назад в Хузестан поради нарастването на броя на приеманите в болница и неспазване на санитарните протокови", заяви заместник-министърът на здравеопазването Алиреза Раиси пред държавната телевизия. "Това може да се случи във всяка друга провинция, ако не внимаваме", добави той, като подчерта, че при необходимост ограничителните мерки ще бъдат възстановени и на други места.

Властите затвориха административните служби, банките и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, в девет окръга в Хузестан. Говорителят на правителството Али Рабии заяви, че "по-малко от 50 на сто" от жителите на провинцията са спазвали ограниченията.


14:41 ч.: Китайски гимназисти ще бъдат наблюдавани за коронавирус с електронни гривни

Пекински гимназисти се върнаха днес в класните стаи с електронни гривни, които подават сигнал в случай на треска, в момент, когато Китай се опасява от нова вълна от случаи на Ковид-19, предаде Франс прес.
Тази разпоредба е последният към днешна дата пример до каква степен Китай разчита на новите технологии, за да се опита да контролира вируса, който по официални данни зарази близо 83 000 души в страната и доведе до 4633 смъртни случая.
Китай беше първата страна, в която се появи новият коронавирус. През януари Пекин нареди затварянето на всички училища и преминаване към обучение онлайн, припомня АФП.
Смарт гривните ще измерват в реално време температурата на учениците. Родителите им и училищата ще могат да я следят чрез мобилно приложение. При анормална температура, над 37,2 градуса, гривните ще изпращат предупреждение на учителите, на които се препоръчва да инфромират полицията.
Тези разпоредби ще бъдат в сила в петте района на китайската столица. Досега в Пекин само гимназистите последна година бяха получили разрешение да се върнат в класните стаи, за да се готвят за изпитите.


13:08 ч.: Над 221 хиляди са заразените с COVID-19 в Русия

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 11 656 и в момента те са общо 221 344 души във всички региони на федерацията. Това съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС.
Оздравелите са общо 39 801, а 2009 души са починали. Ръстът на нови случаи за денонощието е 5,6 на сто срещу 5,5 процента предишния ден. От новите случаи 5417 (46,5 на сто) протичат безсимптомно.
В Москва са регистрирани нови 6169 болни; заразените в руската столица са общо 115 909. Починалите за денонощие в цяла Русия са 94, от които 56 в Москва. 


12:10 ч.: Новите случаи на COVID-19 в Полша са 385. В Чехия отчитат под 100 новозаразени за десети ден поред

Броят на заразените с коронавируса в Полша е вече 16 206, след като през последните 24 часа са регистрирани 385 нови случая. Това обяви днес полското министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Книжарница в Прага. Снимка АП/БТА

Статистиката сочи, че напоследък се заразяват средно по 300 души за денонощие и около 300 се възстановяват от заразата, отбелязва агенцията. От 4 март, когато бе обявен първият случай, в страната са починали от COVID-19 803 души, а 5816 са се възстановили. Понастоящем хоспитализираните с коронавирус са над 2500, около 97 хиляди души са под домашна карантина и приблизително 17 хиляди са под епидемиологичен надзор. През последните седмици в Полша са извършени около половин милион теста за наличие на коронавирус.
Към средата на март Полша затвори границите си за чужденци и въведе 14-дневна карантина за завръщащите се от чужбина полски граждани. В страната бяха затворени много бизнеси, учебни заведения и бяха забранени масовите прояви. На обществени места е задължително носенето на предпазни ръкавици и маски и спазването на дистанция от 2 м.
В Чехия за десети ден поред регистрираните новозаразени с коронавируса за едно денонощие са под сто, съобщи днес здравното министерство в Прага, предаде ТАСС.
Вчера са били открити нови 48 случая, а в събота - 38. От началото на март в страната са установени 8123 случая с коронавирус, от които 280 души са починали, а 4474 са се възстановили. От 1 март, когато бе регистриран първият заразен, досега са направени близо 302 500 теста в Чехия. От 12 март в страната е в сила извънредно положение, което властите планират да отменят на 17 май при благоприятно стечение на нещата.


10:29 ч.: Интерпол: Международната престъпност се е приспособила към коронавируса

Ако бъде разработена ваксина за новия коронавирус, престъпниците вероятно ще се опитат да се възползват от голямото търсене, като залеят пазара с фалшиви медицински препарати, предупреди шефът на Интерпол Юрген Щок, цитиран от ДПА.

Интерпол - лого. Снимка Архив Клуб Z

В интервю за агенцията Щок предупреждава, че може да настъпи рязко покачване в незаконната търговия с фалшиви медицински продукти в световен мащаб, щом на хоризонта се зададе ваксина или лекарство срещу новия коронавирус.
Той посочва, че в последно време са се появили несертифицирани лични защитни средства като медицински маски или фалшиви дезинфектанти за ръце и каза, че това са признаци как може да се развият нещата.
Престъпниците по света бързо са се приспособили към пандемията, "като експлоатират новите страхове, безпокойства и нужди на хората, за да пренасочат престъпните си дейности", казва Щок.
Той предупреждава, че престъпници ще се опитат да се възползват от пандемията, за да мамят хора от третата възраст, като се представят за нуждаещи се от пари техни роднини. Равнищата на киберпрестъпността също ще отбележат скок поради по-големия брой хора, които работят от дома си.
Пандемията може да увеличи дългосрочно и глобалната престъпност, защото някои от хората, които са загубили източника си на препитание, може да се захванат с престъпления, отбелязва Щок.


8:38 ч.: Майк Пенс вече не е под карантина, въпреки че прессекретарката му е заразена

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс няма да се подлага на самоизолация и ще посети Белия дом днес - на 11 май. Това става, след като в петък прессекретарката му бе диагностицирана с коронавирус.

Майк Пенс. Снимка АП/БТА

Говорителят на вицепрезидента Девин Омали обяви, че Пенс "няма да продължава да спазва съветите на медицинския отдел на Белия дом и не е под карантина".

"Също така вицепрезидентът Майк Пенс е давал отрицателни резултати при всекидневното тестване и планира да е в Белия дом утре", съобщи Омали в неделя.

Решението на Пенс идва, след като Вашингтон започна да насърчава губернаторите да стартират постепенно отваряне на щатите, в които управляват.


8:21 ч.: Рекорд на заразените в Южна Корея за един ден 

Южна Корея регистрира днес най-големия брой на случаи на коронавирус от месец насам, в резултат на появата на огнище на зараза в квартал с нощни клубове в Сеул, предаде Франс прес.

Сеул. Снимка АП/БТА

Страната, която през февруари беше едно от най-големите огнища на пандемията в света, е смятана за модел в борбата срещу вируса, отбелязва агенцията. Животът започваше да възобновява нормалния си ритъм от една седмица, но този уикенд Сеул, съседната провинция Кьонги-до и близкият град Инчон наредиха затварянето на клубове и барове, опасявайки се от втора вълна от заразяване. Днес Южна Корея съобщи за 35 нови случая, с което общият брой на заразените в страната достигна 10 909 според корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Кметът на Сеул съобщи в туитър, че до днес сутринта са установени 85 заразени, които са контактували с 29-годишен мъж, дал положителна проба за коронавирус, след като в началото на май посетил пет нощни заведения в квартал Итеуон. Столичните власти призоваха всички, които са посещавали квартала през последните две седмици, да си направят тестове. Здравните власти се опитват да открият "хиляди хора", посещавали въпросните нощни заведения.


5:37 ч.: СЗО отрече Китай да ѝ оказва натиск

Световната здравна организация (СЗО) заклейми като неверни твърденията в публикация на германското списание "Шпигел", че е скрила информация за новия коронавирус след натиск от Китай, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията на ООН каза в комюнике, че статията на "Шпигел" за телефонен разговор от 21 януари между ръководителя й Тедрос Гебрейесус и китайския президент Си Цзинпин е невярна и безпочвена. "Шпигел" написа, че президенът е поискал от Гебрейесус да скрие информация за предаването от човек на човек на вируса и да забави обявяването на пандемия. Списанието се позова на германската агенция за външно разузнаване, която отказа да коментира статията.
СЗО каза, че Тедрос Гебрейесус и Си Цзинпин никога не са разговаряли по телефона и добави, че такива неточни данни възпрепятстват усилията за борба срещу COVID-19.


4:07 ч.: Дневните жертви на COVID-19 в САЩ намаляват

През последното денонощие в САЩ са починали 776 души, след като са били диагностицирани с COVID-19.

Бюро по труда в САЩ. Снимка АП/БТА

Това е най-малкият брой жертви за денонощие в страната от март, съобщи Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс". Общо 79 522 души са починали в САЩ от началото на заразата. По данни на намиращия се в Балтимор университет броят на заразените в най-тежко засегната от пандемията страна в света е 1 329 972.


1:51 ч.: От днес Швейцария и Нидерландия отварят училища, магазини за дрехи, музеи и ресторанти

Вторият от общо три етапа на смекчаване на мерките за самоизолация, въведени в средата на март поради пандемията от коронавирус, ще започне днес в Швейцария, предаде ТАСС.

Швейцария по време на карантина. Снимка АП/БТА

Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки. Разхлабването на мерките навсякъде ще бъде придружено от мерки за намаляване на риска от предаване на инфекция. В учебните часове се изисква разстояние от два метра между учителите и учениците. Властите обърнаха специално внимание на ресторантите, баровете и кафенетата, като ги инструктираха да подреждат масите на разстояние не по-близко от два метра едни от други или да ги изолират по друг начин. На маса трябва да сядат не повече от четирима души, освен ако не става въпрос за родители с деца. Освен това няма да има правостоящи места. Управата на ресторантите може да помоли клиентите да предоставят своето име, адрес, телефонен номер и електронна поща, така че в случай на заразяване на служители на заведението с коронавирус да може да бъде установен източникът на инфекция. Това обаче ще става на чисто доброволни начала и клиентите могат да откажат да предоставят такава информация.

В Нидерландия детските градини и началните училища възобновяват работата си, отварят се фризьорски и козметични салони, както и библиотеки.

Опашка пред магазин за "трева" в Амстердам. Снимка АП/БТА

Освен това се премахва забраната за спортове като тенис и голф, при които няма пряк контакт между играчите. Детските градини ще отворят без ограничения. В началните училища всеки клас ще бъде разделен на две групи, които ще идват на часове в различни дни. В останалото време децата ще продължат обучението си дистанционно. От днес ще възобновят работата си фризьори, козметици, масажисти и др.


21:40 ч.: Джонсън обяви план за постепенно премахване на ограниченията във Великобритания

В телевизионно обръщение към нацията британският премиер Борис Джонсън обяви в неделя вечер умерено облекчаване на карантинните мерки и очерта правителствената пътна карта за по-нататъшно вдигане на ограниченията през последните седмици, предаде Асошиейтед прес.

Борис Джонсън. Снимка АП/БТА

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. Джонсън обяви също, че от сряда отпадат ограниченията, че може да се спортува навън само веднъж дневно.

Премиерът, който прекара една седмица в болница, лекувайки се от COVID-19, подчерта обаче, че е необходимо да продължат да се спазват препоръките за социална дистанция и заяви, че било било лудост да се допусне втори пик на замразяванията.

Той очерта и план за облекчаване на карантинните мерки, който, както подчерта, ще бъде приложен при определени условия. Той предвижда евентуално завръщане на 1 юни на най-малките ученици в училище.

В Англия се създава система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала в зависимост от коефициента на репродуциране на вируса, броя на заразените и натоварването на здравната система. Лозунгът на правителството "Останете си вкъщи" се заменя с нов - "Бъдете бдителни".


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др