Испанската Ла Лига крои планове за рестарт на сезона на 12 юни, пише мадридският в. "Ас", а информацията потвърждава шефът на лигата Хавиер Тебас пред тв канала Movistar.

Датата обаче е много ориентировъчна - футболът в страната ще чака тежката дума на правителството и здравните власти. През миналата седмица отборите започнаха индивидуални тренировки.

Първите тестове на играчи, треньори и персонал показаха пет положителни проби на футболисти, които са без симптоми и веднага са изолирани в домовете си. Общият брой на тестовете е 2500 в Примера и Сегунда. Още трима души са диагностицирани с коронавирус, така общият брой е осем, но засега това е малък процент и дава надежди, че през юни може да се играе футбол на Иберийския полуостров и сезонът да бъде завършен.

Процентът е сходен с този в Първа и Втора Бундеслига, които започват в края на тази седмица.

"Диагностицираните играчи вече са в последна фаза на заразата и тази седмица ще бъдат тествани отново, обясни Тебас пред Movistar. Ще направим така, че да тестваме футболистите 24 часа преди мачовете. По време на двубой инфекцията е на практика невъзможно да се предаде - проведохме проучване за това. Стига да се спазва медицинският протокол. Но ако установените случаи скочат рязко, например на петима в един отбор, ако се появят например пет в един отбор, това ще означава, че е налице пренебрежение.“

Засега не е ясно кога ще започнат колективните тренировки. Надеждите са това да се прилага от другата седмица.

Медицинският протокол включва пристигането на играчите по различно време и вече облечени по екипи. Трябва да носят маски и ръкавици, като температурата им ще бъде измерена преди влизане в базите. В края на тренировките те ще вземат нов екип и ще се къпят по домовете си.

Тебас каза още, че прекратяване на шампионата не е обсъждано, тъй като загубите от такова решение са в порядъка на 1 милиард евро от реклами, спонсорство и тв права. Третото и четвъртото ниво на Испания няма да завършат сезона. Промоцията ще бъде решена чрез плейофи, като няма да има изпадащи.