Топ производителят на чипове Qualcomm започва да влага сериозни ресурси в отделен клас процесори, насочени към смартфон гейминга. Компанията обяви подобрен модел на първия си чип, ориентиран към игри - Snapdragon 765G, съобщи Engadget.

Новият Snapdragon 768G ще има процесор Kryo 475 с честота 2,8 GHz, с около 15% по-бърз от предишния модел. Графичният чип е познатият Adreno 620, но на платката ще има и 5G чип, поддържащ всички световни стандарти.

В добавка това е първият чип от серията 700, който поддържа ъпгрейд на драйвърите на графичния процесор - т.е. по-голям контрол на функциите на чипа.

Какво означава това за крайните потребители?

Особено сред младежите играенето на смартфона е една от ключовите употреби на устройството. А все по-пълноценни видеоигри, с графика, сравнима с тази на компютърните и конзолните, се разработват от професионални студиа.

Същевременно повечето геймъри досега трябваше да инвестират във флагмани с най-мощния Snapdragon 865. Сериите 800 на Qualcomm са обаче и доста скъпи.

Затова от миналата година компанията търси как да предложи мощен процесор в средния клас. Графичният чип Adreno 620 не е на нивото на Adreno 680, който идва вграден със Snapdragon 865, но ще може да поддържа игри до 1080p резолюция и 120 Hz опресняване на дисплея. А подобни екрани стават все по-популярни.

Това е добър знак не само за хората, които обичат да играят на смартфоните си, защото ще създаде по-разнообразни класове процесори и разширява средния клас, а съответно води и до по-мощни смартфони на по-ниска цена. 

Очаква се първият смартфон с новия Snapdragon 768G да е на китайската компания Xiaomi - Redmi K30 5g Racing edition. До края на годината се очакват още смартфони с този процесор. На пазара вече има немалко "геймърски" телефони с допълнителни функции като активно охлаждане и по-детайлен контрол на работата на чиповете.