Учени от университета в Англия "Раскин" доказват, че населението на Италия и Испания, където има висока смъртност от COVID-19, е с по-ниски нива на витамин D от останалата част на Европа.

Това ниво е особено ниско при възрастните хора (включително и в Швейцария), които са основната рискова група.

Причината е в силното слънце, което възрастните в тези страни се стараят да избягват. В същото време най-високи средни нива на витамин D са открити в Северна Европа. Това се обяснява с консумацията на масло от черен дроб на треска и приемане на добавки с витамин D, както и с по-дълъг престой на слънце. Скандинавските държави са сред страните с най-нисък брой случаи на COVID-19 и смъртност на глава от населението в Европа, казват учените в публикацията си в Aging Clinical and Experimental Research.

Те проучват връзката между заболеваемостта, смъртността от COVID-19 и нивата на витамин D в 20 европейски държави и препоръчват вземането на хранителни добавки с витамин D от възрастните хора. В същото време един от ръководителите на изследването д-р Петре Кристиан Илие, водещ уролог на фондация „Лин NHS“ на болницата „Кралица Елизабет Кинг“, подчертава, че корелация не означава непременно причинител.

Това не е първото проучване на връзката между ниските нива на витамин D и смъртността от COVID-19. Втори екип, базиран в САЩ, обобщава данни от 10 държави на няколко континента и показва същата зависимост.

Изследователски екип, ръководен от Северозападния университет в Илинойс, прави статистически анализ на данни от болници и клиники в Китай, Франция, Германия, Италия, Иран, Южна Корея, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ. При този анализ е открита силна зависимост между тежкия дефицит на витамин D и нивата на смъртност от COVID-19: Пациентите от страни с висока смъртност като Италия, Испания и Обединеното кралство имат по-ниски нива на витамин D в сравнение с пациенти в страни, които не са толкова силно засегнати, съобщава Medical Xpress.

Проф. Бекман и неговият екип решили да изследват нивата на витамин D у починали, след като забелязали необясними разлики в нивата на смъртност от COVID-19 между различните държави. Бекман бил скептичен към предположенията, че причината е в качеството на здравеопазването, възрастовото разпределение на населението, степента на тестване или различни щамове на коронавирус:

„Никой от тези фактори не играе значителна роля. Здравната система в Северна Италия е една от най-добрите в света. Разлики в смъртността съществуват дори в една и съща възрастова група. Вместо това видяхме тясна връзка между смъртността и дефицита на витамин D."

Бекман открива зависимост между нивата на витамин D и цитокиновата буря (хиперсилната реакция на имунната система към вируса), както и корелация между дефицита на витамин D и смъртността.

„Цитокиновата буря може сериозно да увреди белите дробове и да доведе до остър респираторен дистрес синдром и смърт“, казва Али Данешка от изследователския екип. "Това е, което изглежда убива по-голямата част от пациентите с COVID-19, а не унищожаването на белите дробове от самия вирус. Това са усложнения от неправилно насочения огън на имунната система."

Именно тук витамин D играе основна роля. Той не само подкрепя имунната система, но също така предотвратява нейната свръхсилна реакция към вируса, което означава, че наличието на здравословни нива на витамин D може да предпази пациентите от тежки усложнения.

"Нашият анализ показва, че ролята на витамин D може да е толкова голяма, че да намали смъртността наполовина", каза Бекман.

Това няма да попречи на пациента да се зарази с вируса, подчертава той, но може да намали усложненията и да предотврати смъртта при заразените.

"Това може да е друг начин да се помогне на уязвимите групи от населението като афроамериканците и възрастните, при които много често се среща такъв дефицит", допълва Бекман.

Това е поредното проучване, което потвърждава ролята на витамин D. Още преди 3 седмици здравните власти в Англия препоръчаха вземане на допълнителни 10 микрограма дневно заради принудителното стоене вкъщи. Анализи, правени преди пандемията, доказват, че 75% от хората в институции като болници и социални домове имат силен дефицит на витамин D.

* Бележка на редактора: Неконтролираното приемане на Витамин D може да доведе до предозиране, което може да бъде опасно. Винаги се консултирайте с Вашия лекар.