Те нямат църковна церемония, шампанско и сватбено тържество с двеста гости, но ги наблюдават хиляди зрители онлайн: заради вируса китайци са принудени да сключват брак по интернет, без да спестяват специалните ефекти.

По целия свят епидемията от COVID-19 принуждава влюбените да отлагат сватбите си или да ги провеждат в скромен кръг. В страна с такова голямо население и с добра интернет свързаност като Китай обаче годениците не се колебаят да поканят десетки хиляди хора, които да следят церемонията онлайн.

Това са направили Ма Цзялун и бъдещата му съпруга Чжан Итун: двойката е поканила над сто хиляди непознати да проследят най-хубавия ден в живота им в реално време на уебсайта за видеоклипове Билибили (Bilibili).

На фона на депресивното състояние, причинено от епидемията, "беше хубаво да споделим щастието си с много хора, сред които и непознати потребители на интернет", казва Ма Цзялун.

За да започнат добре съвместния си живот, младоженците получиха "лайкове", поздравления, подаръци и дори традиционни "червени пликове" с пари във виртуална форма.

Физически на сватбата присъстваха само десетина души, които чуха как двойката си каза "да" на церемония на 1 май в Ханчжоу, Източен Китай.

Ма и Чжан по начало е трябвало да се оженят през януари. Появата на коронавируса обаче и парализирането на транспортните връзки ги принуждава да променят плановете си: тя и той са били в два различни града и се събират ден преди сватбата си, след три месеца раздяла.

"Ние двамата и десет милиона очи"

Макар животът постепенно да се завръща към нормалното в Китай на фона на драстичния спад на броя на случаите на заразяване с вируса, големите събирания и сватбените тържества все още са забранени.

В Китай сватбата обичайно не се празнува в общината или в обреден дом. Младоженците най-често се задоволяват с това да поканят своите близки в хотел или ресторант, след като са си направили фотосесия на места, смятани за романтични.

Според Лю Вънчао празникът е бил сведен до най-простичката си изразна форма: той и годеницата му си размениха пръстени, вдигнаха тост и се почерпиха с дражета на церемония, на която присъстваха само те двамата в стая, предвидена за първата им брачна нощ.

Видеоклипът със събитието обаче, който бе публикуван в Билибили, стана изключително популярен: пет милиона преглеждания и над 860 000 харесвания.

"Не очаквах, че толкова хора ще харесат нашето видео. Хората вероятно имат нужда от добри новини по време на тази дълга епидемия", споделя младоженецът, който често използва технологията, защото преподава онлайн.

"Младоженците в балон"

Друга онлайн платформа за видеоклипове, Хуацзяо, произведе сватба почти в холивудски стил, изцяло виртуална, за един от своите служители, сключил брак през април.

На заден план: замък от приказките за феи. На преден план: годеницата и нейният възлюбен летят на балон.

"Когато подготвяхме празника, годеницата ни обясни, че мечтата й е била да се омъжи в балон пред дворец. Използвахме специални ефекти, за да реализираме мечтата й", разказва Лю Ци, онлайн организатор на сватби в Хуацзяо. "Може би не е лесно да направиш това в истинския живот, но онлайн всичко е възможно", казва той.

Дани Чжу и Елен Роксбърг от Франс прес. Преводът е на БТА.