1990 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17 ч. днес. От сутринта до момента са доказани още 9 пациенти. Разпределението ив по области - 8 заразени в София и един в Смолян. Лабораториите продължават да работят.

368 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 50 са в интензивни отделения и клиники.

214 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

По отношение на общата картина: 966 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1024 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 50 г.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 93.

В УМБАЛ „Света Анна“ е починал мъж на 78 г. от дома за стари хора в гр. Кула. Това е един от двата силно засегнати от заразара домове в областта. Пациентът е страдал от деменция и артериална хипертония.

В областната болница в Ямбол е починал 53-годишен мъж с двустранна пневмония. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

Държавата отделя 6 млн. лв. за тестове

Над 700 000 лева е платила Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, определени от Регионалните здравни инспекции.  

"За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК", каза проф. Салчев.

С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%.

По думите на проф. Петко Салчев досега никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората. И добави:

"Не можем да занулим заболяването. С течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква".