Тече процес на преразпределяне на световното богатство, който може да доведе до трета световна война.

Управляват ни чрез страх, законодателството за след отмяната на извънредното положение противоречи на Конституцията.

Рейтинги се купуват.

Георги Кадиев говори неистини.

Зад "Левски" стоят определени кръгове, които управляват агитките, и дори и акциите да пропътуват от Дубай до България с пощенски гълъб - пак не е ясно кой ще дава пари за клуба.

Тези тези представи като разбор на изминалите два месеца лидерът на "Движение 21", юрист и бивш червен депутат Татяна Дончева пред бТВ.

Дончева започна с критики към законотворчеството. Както е известно, извънредното положение - съответно извънредният закон, приет специално за него, отпада утре, 13 май. Затова и правителство, и депутати запретнаха ръкави, за да създадат нови законови изменения, с които формално трябва да се продължат икономическите, социалните и здравните мерки и след тази дата. Измененията са записани в Закона за здравето и още с появата си бяха разкритикувани като противоконституционни - налагащи ограничения без извънредно положение, и то с министерска заповед.

Вчера депутатите от правната комисия възприеха нова идея - т.нар. извънредна епидемична обстановка да може да се обявява от Министерския съвет.

"Пак е противоконституционно, защото в Конституцията пише "Народното събрание", опонира днес Дончева.

След което разкритикува самия законодателен процес. По стара традиция, прегърната и от ГЕРБ - в преходните и заключителни разпоредби на един закон се правят важни изменения в множество други закони, като така се избягва широкото обсъждане. Законът за здравето сега не прави изключение.

"От 24 страници проект две са посветени на здравето. Правят се изменения в закони без никаква връзка с извънредното положение", констатира и Дончева пред Антон Хекимян.

И изброи измененията, касаещи акцизните складове, които предизвикаха протест от петролния бранш, изменения в закона за водите, в Кодекса на труда и др.

"Дани Кирилов - корифеят, каза, че това се правело, защото трябвало да се стяга дисциплината...", отбеляза юристката, визирайки министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

И попита - когато ви се налагат ограничения, вас интересува ли ви как се казва законът, каква "панделка" са сложили законодателите, или ви интересуват самите ограничения.

За Дончева целта на цялата ситуация с коронавируса е управление чрез страх. Постигнало се това - че и интелигентни хора вече мерели температура и кръвно по осем пъти на ден. Българското правителство пък било като "папагал" - повтаряло световните практики за борба с коронавируса. 

Юристката изрази и "алтернативна теза" за пандемията, като допусна, че "има по-висок замисъл - тече процес на преразпределяне на световното богатство, идва трета световна война, води се война между велики сили". 

"Те на 9 май накараха Екатерина Захариева (министър на външните работи, б.р.) да подпише декларация, че Англия и Америка спечелиха Втората световна война. Все пак има неща, които не са станали по време на каменната ера, по времето на динозаврите. Има някакви спомени...", посочи Дончева по повод спорната деветомайска обща декларация, в която Русия е окупатор.

Водещият обаче цитира появилото се вчера социологическо изследване на "Алфа рисърч", според което премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев вече са с изравнени рейтинги, като доскоро "плюсът" бе в полза на държавния глава.

От началото на извънредното положение до сега различни агенции мерят рейтинги и нагласи, като общата тенденция е, че българинът одобрява правителствените мерки за справяне с коронакризата.

"В нашата продажна държава най-лесно се купуват рейтинги. И това се отнася не само за старите "перачки", известни с това, че могат да ви дадат каквато искате прогноза", усъмни се в данните Дончева и вметна, че "младите дихатели" от ГЕРБ й напомняли за комсомола.

Лидерът на "Движение 21" разкритикува и бившия зам.-министър на финансите и също червен депутат Георги Кадиев, който покрай участието си назад в годините по измененията в законодателството, облагащо хазарта, вчера пак даде интервю.

От началото на годината Кадиев разказва как през 2006 г. предложил налогът върху хазарта да скочи, това било прието от Министерския съвет, но после Васил Божков се възпротивил. Поискал среща с него, не успял да "пробие". Последвала среща с тогавашния министър Пламен Орешарски, който резюмирал до заместника си да се върне старото положение на таксата. Кадиев твърди още как малко след тази сага, започнала през лятото и приключила през декември, подал оставка.

Днес Дончева се усъмни в тази история. Дори чисто процедурно. Тя припомни, че не зам.-министри, а министри внасят предложения в Министерския съвет. 

"Дебатите бяха: 8% върху оборота или 10% върху печалбата. И сметките показваха, че се събират повече приходи от 8%. Подписвам ви се с двете ръце, че няма начин МС да е взел решение по някакъв въпрос по начин, различен от това, което Пламен Орешарски е предложил. Георги Кадиев не е внасял никакви различни законопроекти, защото няма как да ги внася. На кого да предложи 10% - на министъра си?", попита Дончева.

И продължи: "Данъчните изменения заедно със закона за бюджета и този на здравната каса се внасят късната есен. Няма такъв бюджет, който се внася в средата на лятото."

"Георги Кадиев имаше година и половина поведение в Министерството на финансите, което целеше да покаже, че е истинският министър. Даваше изявления, противоречащи на тези на министъра. Постави условие - или да бъде уволнена Мария Мургина, или той си подава оставката. Предисторията е, че Кадиев искаше друг човек за шеф на НАП", разказа своята версия за оставката на Кадиев Дончева. 

Все пак, оказа се, че двамата с Кадиев поддържат една и съща теза - че няма как финансовият министър Владислав Горанов да е бил в неведение относно това какви налози плаща хазартният бизнес на Васил Божков. Както е известно, след пет години, от последните изменения в Закона за хазарта насам, държавата изведнъж откри, че хазартът на Божков тълкува закона двояко и плаща при по-ниски ставки. Сега държавата претендира за невзети 700 милиона лева от такси, на Божков бяха повдигнати 11 обвинения, а той пък се озова в Обединените арабски емирства - току преди да бъде арестуван.

"Абсолютно е изключено, повтарям - абсолютно е изключено Влади Горанов да не знае това. Значи има друга схема", посочи Дончева.

Тя коментира и ситуацията с "Левски" - не само като син фен, но и като бивш член на ръководството на клуба. Преди ден Константин "Тити" Папазов обяви, че Божков, който спря да издържа клуба след монополизирането на лотарията му от Държавния спортен тотализатор, щял да му изпрати акциите по DHL. Папазов обаче така и не можа да отговори на въпроса как и кой ще издържа финансово клуба, затънал в дългове и с неразплатени заплати на футболистите.

"От времето, когато от Тодор Батков бяха иззети акциите и попаднаха в доверения на Бойко Борисов Иво Тонев и в доверения на Делян Пеевски Александър Ангелов, е ясно кои са истинските собственици...", посочи Дончева.

По думите й дори и акциите да пристигнат с пощенски гълъб, "накрая пак стигаме до това - кой ще даде парите".

"Това Тити Папазов ли е, питам аз?!"

След това Дончева се прехвърли на стария наболял и все така нерешен проблем - използват ли се ултрасите за политически цели, като посочи фракцията "София Запад" - "свързана с побоища".

"В България футбол ще има ли и ще ни дадат ли възможност да ходим на мачове без агитки и биячи, независимо че някакви силни хора смятат, че (агитките) им трябват?!", попита тя.

И посочи в заключение, че "иначе ние ще си гледаме футбол по телевизията, а агитките ще си ходят да се бият".