Себастиан Фетел ще напусне "Ферари" след края на незапочналия още настоящ сезон във Формула 1, информира Би Би Си. Преговорите между двете страни за подновяване на изтичащия контракт са довели до неуспех и са прекратени според сайта на британската обществена медия.

Твърди се, че сред кандидатите за наследник на германеца е испанецът Карлос Сайнц от "Макларън". Той пък може да бъде заменен от Даниел Рикардо, пилот на "Рено" в момента. "Макларън" е вариант и за самия Фетел (32 г.).

Фетел се присъедини към "Ферари" като четирикратен световен шампион през 2015 г. Тръгвайки по стъпките на своя идол от детството, Михаел Шумахер обаче той не успя да донесе титла на "скудерията". А последните сезони се превърнаха в непрестанен кошмар с много грешки от страна на Фетел, липса на добър синхрон и комуникация с отбора.

През миналия шампионат Шарл Льоклер се очерта като водещия пилот на италианския тим, а неговият контракт бе продължен до 2024 г.

Според Би Би Си от "Ферари" са предложили по-ниска заплата и по-кратък договор на Фетел, което е довело до може би предизвестения край. Наскоро германецът обяви, че иска да остане на Маранело, но явно не се е съгласил с условията, поставящи го като № 2 - след по-младия и много талантлив Льоклер.

Себастиан беше близо до титлата през 2017-2018 г., когато "Ферари" имаше по-добрата кола от "Мерцедес", но "сребърните стрели" надхитриха опонента си.

Преди месеци вървяха спекулации, че "Ферари" се интересува от Люис Хамилтън, чийто договор с "Мерцедес" също изтича. Световният шампион заяви, че иска да остане в отбора.

А все още не е ясно кога ще бъде стартиран сезонът във Формула 1. Най-ранната дата това да се случи е 5 юли в Австрия, която разреши индивидуалните спортове, макар и без публика. Водят се преговори и за второ състезание там - на 12-и. След което може да последва серия и във Великобритания.

Снощи Обединеното кралство даде зелена светлина на спорта от 1 юни - при спазване на мерки и предварително одобрени планове, което дава надежди на комерсиалните спортове, сред които са футболът и моторните надпревари.