Дипломатически скандал се разрази днес заради съвместна декларация на пет страни, осъждащи турската военна активност в Източното Средиземноморие и Либия, която Анкара отхвърли с остър тон като опит за формиране на "ос на злото" срещу Турция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Гърция, Египет, Франция, ОАЕ и Кипър окачествиха като "незаконни" военните действия на Турция в Либия, а така също и сондажните й дейности край Кипър. Те направиха това в декларация, приета след съвместна видеоконференция на външните министри на петте държави вчера.

В писмена декларация днес турското външно министерство обвинява страните, по-специално Гърция и Франция, в "двуличие" и опит за създаване на "ос на злото" срещу Турция.

Външните министри строго осъдиха вчера военната намеса на Турция в Либия и призоваха страната да спазва напълно оръжейното ембарго на ООН. В приетата от тях декларация също така се отправя предупреждение във връзка със "застрашаване на стабилността на съседите на Либия в Африка, а така също и в Европа".

В реакцията си Анкара критикува остро Атина, че използва "нечестни и незаконни претексти", за да засегне "легитимните" интереси на Турция. Тя обвинява също така Франция, че "се опитва да бъде водач на тази ос на злото" в региона.

Според говорителя на външното министерство Хами Аксой петте държави се стремят към създаване на "регионален хаос и нестабилност" в Източното Средиземноморие и жертват "надеждата за демокрация" на либийския народ, предаде АП.

Турското външно министерство обвини Гърция и Кипър, че избягват диалога с Турция, а Египет - че не защитава правата и интересите на собствения си народ. За ОАЕ се твърди, че са се съюзили с други във враждебността си срещу Турция, посочва още АП.

"Призоваваме тези страни да действат в съответствие със здравия разум, международните закони и практики", каза Аксой. "Мирът и стабилността в региона може да бъдат осигурени само чрез искрен и истински диалог, а не чрез съюзи на злото", пише още в декларацията.

Анкара твърди, че издирвателните й дейности край Кипър съответстват на международното право и изпрати в района кораби за извършване на газови сондажи.