Над 5000 пчелни семейства са засегнати от обработка с препарати на голяма земеделска фирма в района на плевенското село Милковица. Пчеларите настояват за бързи действия от държавата, съобщава БНР.

За поредна година умират пчели в Плевенско. Причината този път е препарат, използван при садене на царевица.

"От няколко дни тракторите са по баира, всичко е в района. По принцип не пръскат, но тракторът минава да сее царевица, като семената минават през течност. Не се води пръскане, ами изпаренията, слънцето вреди на пчелите.

Пчелата, като мине над нивата и припада. Не сме уведомени. В смс-ите пише, че ще обработва угар, което е пълна с плевели необработваема земя", разказа пред националното радио Викторио Тихолов.

Той посочи, че са изпращали сигнали на тел. 112.

"Пуснали сме жалба в Агенцията по храните, комисия ще идва, ще се вземат проби от почвата. Надявам виновникът да си понесе последствията, които заслужава", добави Тихолов. 

За мор сред пчелите се съобщава и в село Новачене. Пред бТВ пчелари разказаха, че настояват да бъдат предупреждавани кога и как ще се пръска, а препаратите да отговарят на изискванията. Имало съобщение от фирми, че от 8 до 16 май ще се третира с препарат с активна съставка глифозат, срещу който има научна информация, че е пагубен за пчелите.

Пчеларите настояват за спазване на Наредба 13 - да не се пръска с инсектициди и отровни препарати и да не се пръска преди изгрев слънце, какъвто е законът.