Университетите в Германия и Нидерландия удължават сроковете за прием на студенти за учебната 2020-2021 г. съответно с месец и два месеца и половина във връзка с пандемията от COVID -19, съобщиха от международния проект за обучение в чужбина „Световно образование“. Водещите образователни дестинации обявиха нови срокове за прием на студенти, след като правителствата им обявиха мерки за постепенно излизане от COVID кризата. Двете държави са сред водещите в желанията на българските кандидатстуденти. Друга водеща държава – Англия, която вече е извършила класирането, удължава срока за потвърждаване в кой университет иска да учи кандидатът, ако е бил класиран в няколко висши училища едновременно.

Немската система за прием  Hochschulstart ще стартира на 1 юли вместо на 15 април, когато трябваше да започне приемът на студенти в страната. Чрез тази платформа се кандидатства за най-популярните програми в страната като икономика, право, медицина, информатика, математика и архитектура.

С един месец, от 1 май до 1 юни, се удължава и срокът за прием в Нидерландия, която през последните години е много предпочитана заради ниските си такси.

Великобритания, за която се кандидатства близо година по-рано – до 15 януари, удължи срока за потвърждаване на място в желаните първи 2 университета (от общо 5)  с две седмици – от 5 на 20 май 2020 г. Британската централизирана система за прием UCAS обяви и че продължава късният прием на документи на кандидати UCAS екстра за университети, в които са останали свободни места. Поради гарантирания пълен размер на кредитиране в университетите на Острова през тази учебна година, бройката на кандидатите тук е нараснала.

Над 15 млади хора са се записали по проект „Световно образование“ по време на извънредното положение у нас. Общият брой на кандидатствалите във Великобритания до 15 януари, т.г. е бил 1710 българи. Очаква се той да нарасне заради удължените срокове.

Продължава кандидатстването и за Испания и Италия. Две от най-засегнатите от COVID-19 държави разполагат с учебни заведения, които се предпочитат от български кандидати. Положителният момент е, че в Испания сроковете за кандидатстване са значително по-дълги, в сравнение с други страни. Въпреки това страната удължава срока за подаване на документи от  8 юли до 24 юли. Дотогава кандидатите трябва да са изпратили дипломата си за акредитация към системата за UNED, като процесът отнема около 2-3 седмици.

Поради липса на централизирана система за прием и автономията на университетите в Италия към момента е известно, че два от предпочитаните университети не предвиждат ново удължаване на сроковете и те са съответно 14 май за университет „Католика“ (Милано) и 12 май за „Бокони“. С удължени срокове са частните университети като Европейският институт по дизайн и академия NABA, в които има заявени кандидатури от българи. 

Условията за прием, таксите за обучение и възможностите за кредитиране на чуждестранни студенти (Великобритания и Нидерландия) се запазват.  На година между 10% и 15% от завършващите български ученици се ориентират към университети в чужбина.