Призив към гражданите да се възползват от предстоящите почивни дни и празника 24 май и да се отдадат на туризъм в България отправи министър Николина Ангелкова от трибуната на Народното събрание. Въпреки, че от Националния оперативен щаб вече предупредиха, че отпадането на извънредното положение и отхлабването на мерките съвсем не значи, че опасността от разпространение на COVID-19 е отминала...

Ангелкова участва в заседането на парламента, защото голяма част от промените в законодателството за след 13 май засягат именно мерки, свързани с туризма.

След като благодари на депутатите, премиера Бойко Борисов и прочие, че подкрепят бранша в тежката ситуация, тя припомни, че с отпадането на извънредното положение на 13 май хотелите и всички места за настаняване започват работа.

И добави: 

"С оглед на това и с оглед на наближаващите почивни дни, на 24 май, бих искала от тази трибуна да призова всички да се възползваме и да посетим българското Черноморие и въобще България, за да можем да насърчим заедно с общи усилия нашия сектор и заедно да се справим с това изключително тежко предизвикателство." 

(24 май, който е официален празник и неработен ден, тази година е в неделя, а това значи, че понеделник - 25 май, ще е почивен ден - б.р. Тепърва ще станат ясни противоепидемичните мерки, които ще трябва да се спазват в местата за настаняване.)

Чака се общо решение на ЕС за пътуванията

Николина Ангелкова анонсира, че утре се очаква да има яснота за единни европейски правила как ще се пътува в рамките на ЕС и извън него и какви ще са общите медицински стандарти за това.

Правилата ще засягат и карантинните мерки - например в момента в България всеки, влязъл от чужбина - без значение откъде точно и с какво гражданство е, подлежи на задължителна 14-дневна карантина. Подобни мерки има и в други страни.

Някои пък въвеждат т.нар. "здравен паспорт" - тоест изискване при тътуване лицето да има актуален отрицателен тест за коронавирус. В неделя пред БНР министър Кирил Ананиев анонсира, че според него забраната за влизане в България на чужденци от страни извън ЕС трябва да остане и след края на извънредното положение. Това на практика значи - без туристи от страни като Русия, Сърбия, Македония и др. в България това лято. 14-дневната задължителна карантина на практика значи същото, а тя би важала и ако българи пътуват и се върнат обратно.  

"Надявам се утре да имаме единни правила, за да можем правилно да организираме нашата работа в тази тежка ситуация", заяви на този фон Ангелкова.

ДПС подкрепи "патриотите": субсидия за чартъри - 35 евро на турист

Една от икономическите мерки, свързани с туризма, но и с друг тежко ударен сектор - този на пътническата авиация, ще е държавна помощ за извършване на чартърни полети. Предложението първоначално дойде от "Обединените патриоти" и в частност ВМРО. Днес идеята бе прокарана и с подкрепата на ДПС - Йордан Цонев лично настоя мярката да се приеме, защото тя е важна и за туризма, и за ресторантьори, и за петте български компании, които извършват чартърни полети и са силно пострадали от кризата. 

Прие се при чартърен полет държавата да дава субсидия от 35 евро на седалка, заета от турист, при полети с поне 100  места.

Цонев, мотивирайки подкрепата на ДПС, обясни, че подобна мярка има в съседна Гърция, а в Турция това е редовна практика, но това там е по-лесно, защото страната не е в ЕС и може да си позволява държавна помощ за компании, без да подлежи на санкции. И Гърция, и Турция са конкуренти на страната ни на туристическия летен пазар, припомни още депутатът от ДПС. 

Мярката с подкрепа за български чартъри ще важи за 2 г. 

12 месеца за туроператорите, ако ще възстановянват пари

С 12 месеца беше удължен срокът, в който туроператорите трябва да възстановят вече заплатени от туристи суми за почивки, които са провалени заради коронавируса. БСП поиска създаването на държавен гаранционен фонд, който да даде сигурност на потребителите, че те все пак ще получат парите си, дори ако някой туроператор фалира.

Не мина. Остава опцията туроператорите да предлагат отложено ползване на почивките или ваучери на клиентите си - вместо да връщат пари. 

Идеята за ваучери за почивки, гарантирани от държавата, внесена от лидера на НФСБ Валери Симеонов, също не мина, но е вероятно това да се промени, когато бъдат внесени нови законови поправки, свързани с намаляване на ДДС за заведенията и целия туристически бранш, каквито днес обяви премиерът Бойко Борисов след среща с "Обединени патриоти".

В този проект ще влезе и 9% ДДС и за книгите. 

По-евтини чадъри и шезлонги

Цените на плажните принадлежности като чадъри и шезлонги трябва да паднат поне с 50 на сто спрямо миналото лято.

При нарушение се предвижда санкции до 50 хил. лв., а при повторно - до 100 хил.

Гласувано бе и да няма концесионни такси за плажовете тази година или те да бъдат намалени, както и да се отложи плащанията за договори за концесия или наем на плаж до края на годината. Инвестициите също могат да се разсрочват. 

От БСП настояха намаляването на таксите за концесионери да не е за сметка на приходите на общините, чиито бюджети също са силно засегнали от кризата с коронавируса. А част от концесионните приходи отиват именно в общините. Това обаче не се прие.

Има обаче възможност концесионерите леко да разширят територията за търговски площи, но на не повече от 4% от територията на плажа.