15:27 ч.: Меркел иска пълна отмяна на граничния контрол в Шенгенското пространство от 15 юни

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че иска извънредният граничен контрол за забавяне разпространението на новия коронавирус, въведен в състоящото се от 26 държави Шенгенско пространство за свободно движение, да бъде отменен от 15 юни, предаде Ройтерс.

"Целта е, ако състоянието на заразата го позволява, искам да го кажа отново, от 15 юни нататък граничният контрол в Шенгенската зона да може да бъде напълно отменен", заяви Меркел пред Бундестага.


15:20 ч.: 275 здравни и социални служители са починали от COVID-19 във Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън съобщи днес за починали 144 здравни и 131 социални работници, общо 275 души, чиято смърт е свързана с COVID-19, предаде Ройтерс.

Снимка АП/БТА

Смъртните случаи от COVID-19 в Обединеното кралство до момента са над 40 000, което е най-големият брой в Европа.
Джонсън заяви, че не иска да вижда стълпотворение на хора в обществения транспорт, след като в първия ден от постепенното облекчаване на мерките за изолация бяха разпространени кадри с препълнени автобуси в Лондон.

"Не желая да виждам навалица в масовия транзитен или обществен транспорт в столицата и където и да било другаде", каза британският премиер в парламента и допълни, че властите приканват хората да не пътуват в час пик, както и в лондонското метро да се движат повече влакове.


15:16 ч.: Германия ще разреши международните пътувания първо в Европа

Безпрецедентното предупреждение на германското правителство да не се предприемат никакви международни пътувания би могло бъде отменено поетапно, като се започне с Европа. Това заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, цитиран от ДПА.

"За Европа определено ще бъде възможно да бъде отменено предупреждението за пътувания по-рано, отколкото за други дестинации, стига само сегашната положителна тенденция да продължи в много страни", каза Маас, имайки предвид напредъка в борбата с коронавируса.

Той обаче не се ангажира с конкретен срок за отпадане на забраната. 


14:45 ч.: Меркел призова германците да не излагат на риск постигнатото срещу коронавируса

Канцлерката на Германия Ангела Меркел призова днес сънародниците си да не застрашават постигнатото от страната забавяне на разпространението на новия коронавирус и добави, че пандемията ще продължи още известно време, предаде Ройтерс.
"Би било потискащо, ако трябва да се върнем към ограниченията, които желаем да оставим зад гърба си, защото искаме прекалено много прекалено бързо", каза Меркел пред долната камара на германския парламент, Бундестага.


14:01 ч.: Южна Корея няма да възстанови мерките за социално дистанциране

Южна Корея обяви днес, че няма непосредствени планове да възстанови правилата за стриктно спазване на социална дистанция заради появилите се нови случаи на заразяване с коронавирус, свързани с нощни клубове в Сеул, предаде Асошиейтед прес.
От министерството на здравеопазването казаха, че е необходимо повече време, за да се проучат подробностите около регистрираните напоследък по около 30 нови случая на ден.
Днес бе съобщено за 26 нови заразени. 20 от тези хора са посетили нощни клубове в район на столицата, където бе открито ново огнище на заразата.
През миналата седмица южнокорейското правителство смекчи правилата за социално дистанциране. Здравните власти казват, че се придържат към принципа за разхлабване на ограниченията, ако дневният ръст на заразените е под 50 и ако броят на непроследимите случаи възлиза на под 5 процента от всички случаи.


13:56 ч.: Испания планира да държи границите си затворени до юли

Испанските власти планират да държат границите на страната затворени за повечето пристигащи от чужбина пътници до юли, предаде Ройтерс, като се позова на два източника от министерството на външните работи.

Барселона. Снимка АП/БТА

Целта на мярката е да бъде предотвратена втора вълна на разпространение на коронавируса в Испания.
Границите с Франция и Португалия са затворени от началото на извънредното положение заради пандемията, обявено в средата на март. Мерките се отразиха изключително негативно върху ключовия за испанската икономика туристически сектор.
Испанските власти започнаха да смекчават ограничителните мерки на фона на овладяването на епидемията в страната.
Карантинните мерки ще бъдат в сила до 24 май, когато изтича и срокът на извънредното положение. Те обаче може да бъдат удължени.
Броят на смъртните случаи от коронавирус в Испания за последното денонощие е 184, съобщи здравното министерство.
От вируса в Испания са починали общо 27 104 души.
Броят на заразените е 228 691.


13:02 ч.: Русия спира употребата на модел респиратори, причинил пожари в две болници

Руските власти наредиха днес да се спре употребата на модел изкуствени респиратори, причинил пожари в две болници, в които се оказват грижи на заразени с новия коронавирус, предаде Франс прес.

Болницата в Санкт Петербург, в която избухна пожар. Снимка АП/БТА

Службата за здравен надзор "Росздравнадзор" постанови спиране на употребата на апаратите за командно дишане "Авента-М", произведени след 1 април от уралска компания, която е дъщерна компания на руския държавен конгломерат "Ростек".
Два респиратора от този модел причиниха пожари в болници в Санкт Петербург и Москва, при които загинаха общо шестима души.
Според властите пожарите са били причинени от късо съединение в респираторите модел "Авента-М".
Десетки апарати за командно дишане от този модел бяха доставени през миналия месец в Съединените щати като помощ в борбата с коронавируса. Според американски и руски медии респираторите не са били използвани в САЩ и скоро ще бъде изпратени обратно в Русия.


12:48 ч.: 0 нови заразени в Тайланд за последните 24 часа

Властите в Тайланд съобщиха днес, че за изтеклото денонощие няма нито един нов случай с коронавирус, което се случва за пръв път от 9 март, предаде Ройтерс.
От началото на разпространението на заразата през януари в страната са били регистрирани 3017 случая, от които 56 са завършили с летален изход, а 2844 души са оздравели.
Тайландското правителство продължава да апелира към населението да се носят предпазни маски, да се поддържа добра хигиена и да се спазва социална дистанция.
Все още са изложени на риск столицата Банкок и околните провинции, както и райони в Южен Тайланд, където през последните седмици бяха открити голям брой заразени.


12:11 ч.: Еврокомисарят по икономиката: Ще има туристически сезон в Европа

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони е убеден, че тази година въпреки пандемията от коронавируса ще има летен туристически сезон в Европа. Той заяви това в интервю за германския вестник Süddeutsche Zeitung.

Паоло Джентилони. Снимка АП/БТА

Tой каза пред изданието, че през лятото определено ще има туристически сезон, но при определени мерки и с ограничения. Днес, 13 май, се очаква Европейската комисия да представи препоръките си относно постепенното премахване на граничния контрол, въведен като мярка за борбата с коронавируса.

Ограниченията първо трябва да бъдат премахнати в страните, където епидемията е овладяна, а пациентите с COVID-19 намаляват.


11:31 ч.: Лавров: САЩ използват пандемията, за да наложат своята визия за света

САЩ и неговите съюзници не се отказват от опитите си да използват ситуацията с пандемията от коронавируса, за да наложат своята визия за световния ред, като по този начин нагнетяват конфронтация с другите играчи.

Това заяви министърът на външните работи на Русия при откриването на срещата на външните министри от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предава ТАСС.

"Трябва да констатираме, че дори в условията на пандемия нашите американски колеги и техните съюзници не спират с опитите си да нагнетят конфронтация, използвайки настоящата ситуация, за да наложат своята гледна точка, своята визия за бъдещия ред, който те наричат ред, основан на правила. Правилата, както сами знаете, ги измислят самите те", заяви първият дипломат на Москва.


10:54 ч.: Полицията в Израел арестува стотици нарушители на ограничителните мерки

Израелската полиция съобщи, че е арестувала 320 души на еврейски празник в чест на древен мислител, след като вярващи се разбунтували, че не ги допускат до гроба му, предаде Ройтерс.

Тел Авив. Снимка АП/БТА

Централно място за ежегодния празник Лаг Ба-Омер е гробът на мистика от II век Шимон Бар Йохай, където обикновено се събират хиляди негови поклонници за всенощни молитви, танци и песнопения около огньове.
Снощи хората са се опитали да се доближат до гроба в нарушение на ограниченията заради новия коронавирус. Впоследствие стотици вярващи влезли в схватки с органите на реда и хвърляли предмети по полицаите, което довело до масови арести.


10:39 ч.: Новите случаи в Русия са 10 028 за денонощието, общо - над 242 000

Новооткритите случаи на зараза с коронавирус в Русия са 10 028 за последните 24 часа, съобщи днес опертивният щаб, цитиран от агенция РИА "Новости".

С тях общият брой на заразените в страната става 242 271, докладва щабът.


9:49 ч.: Австрия и Германия отварят отново границата си на 15 юни

Австрия и Германия предвиждат да възстановят от 15 юни свободното движение на общата си граница, затворена от средата на март заради епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на представител на австрийското правителство.

Германия. Снимка АП/БТА

"От 15 юни отварянето на границата между Австрия и Германия ще бъде възможно", заяви тази сутрин по австрйското обществено радио министърът на туризма и селското стопанство Елизабет Кьостингер.

По думите й, решението, взето "след дискусии" между лидерите на двете страни, ще бъде предшествано от смекчаване на условията за преминаване на границата от 15 май.


6:26 ч.: Близо 800 нови случая и 101 жертви на коронавируса в Германия

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили със 798 до 171 306 през изминалото денонощие, предаде Ройтерс
Починалите са със 101 повече, или общо 7634, сочат данни на института "Роберт Кох".


5:54 ч.: Полските депутати дават възможност за гласуване лично или по пощата на президентските избори 

Долната камара на полския парламент прие късно снощи законопроект, който позволява на гласоподавателите за следващите президентски избори да решат дали да гласуват лично или по пощата, предаде ДПА.

Полша трябваше да проведе президентски избори през миналата неделя, но вотът бе отменен заради пандемията от коронавирус и политическите разногласия за следващите стъпки.

Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) искаше изборите да се проведат по пощата. Необходимото законодателство обаче бе прието само два дни преди вота, което не остави време за организиране на такъв вид гласуване. Съответният закон бе силно критикуван от опозицията.

Сега правилата за предстоящите избори ще бъдат изменени, така че 30-те милиона полски гласоподаватели да могат да решат дали да се явят лично в избирателните секции, или да гласуват по пощата.

Законът позволява на кандидатите, които трябваше да участват в изборите на 10 май, да се явят отново, без да трябва да събират изискваните 100 000 подписа.

Сега законопроектът ще бъде отправен към Сената, който има 30 дни да представи поправки или да се насочи към отхвърляне на документа. След това ще бъде върнат в долната камара, която има последната дума.


5:04 ч.: Жертвите на коронавируса в САЩ може да достигнат 147 000 в началото на август 

Броят на жертвите на коронавируса в САЩ може да достигне 147 000 до 4 август, прогнозираха днес експерти от института за системи за измервания и анализ към Вашингтонския университет, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Британските власти използват този дрон с размерите на автомобил, за да доставят по-бързо медицински пратки до болниците в страната.

Новата прогноза отразява ключови фактори като изменения в тестването и мобилността, както и смекчаване на мерките за социална дистанция, се посочва в доклада.

Предишните оценки сочеха с 10 000 по-малко вероятни жертви.

Когато започнахме да правим прогнози, изхождахме от предположението, че всички щати ще последват модела на Нова Зеландия. В тази страна изискванията за социална дистанция останаха в сила, докато предаването на вируса не спадна до много ниско равнище, отбелязват учените.
В САЩ обаче се подхожда по друг начин, допълват те.

Реалният брой на жертвите на COVID-19 в САЩ може да е по-висок от официалната статистика, посочи вчера епидемиологът Антъни Фаучи, който е водеща фигура в оперативния щаб на Белия дом за борба с патогена.

По информация на университета "Джонс Хопкинс", който прави изчисленията си въз основа данните от федералните и местните власти, в САЩ заразените от коронавируса са над 1,36 милиона, а починалите - 82 246 души.


3:50 ч.: Седем нови случая на коронавирус в континентален Китай

Китай съобщи днес за нови седем случая на коронавирус в континенталната част на страната за изминалото денонощие, предаде Ройтерс.

Китайският лидер Си Цзинпин по време на посещение в северната провинция Шанси.

Шест от случаите са на вътрешно заразяване в североизточната провинция Цзилин, а един - в Шанхай - е внесен.

Потвърдени са и осем асимтоматични случая спрямо 15 през предходното денонощие.


3:35 ч.: Великобритания започва постепенно да смекчава карантинните мерки 

Карантинните мерки, въведени във Великобритания срещу разпространението на коронавируса, започват да се смекчават, информира ТАСС.

Великобритания. Снимка АП/БТА

От днес на гражданите е разрешено да излизат неограничен брой пъти за спорт или слънчеви бани на открито, пътувания с автомобил до отдалечени места за отдих като обществени паркове и плажове. Хората, които живеят заедно, вече ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. Разрешават се обаче срещи само между двама души, при това на 2 метра разстояние един от друг.

Отново могат да бъдат практикувани футбол, тенис и голф. Контактните спортове остават разрешени само за лица, които живеят заедно.

От днес ще заработят строителните фирми и различни сектори на промишлеността, които не могат да функционират в дистанционен режим.

Властите призовават възможно най-малко да се ползва общественият транспорт, като се предпочита придвижване пеша, с велосипед или личен транспорт.
Мерките се смекчават само в Англия, но засега не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Същевременно глобата за неспазване на карантина се увеличава от 60 до 100 британски лири при първо нарушение, а при повторен случай може да достигне 3200 британски лири.

Планира се всички, пристигащи в страната, да бъдат поставяни под карантина за две седмици.

Препоръчва се хората да покриват лицето си или да носят саморъчно направени маски на места, където има струпване на хора, най-вече в магазините и обществения транспорт. В препоръките се подчертава, че гражданите не бива използват хирургически маски или строителни респиратори, за да има достатъчно предпазни средства за медицинските работници, работещите в промишлеността и строителството.


2:27 ч.: Калифорния отваря офиси и молове при строги предпазни мерки

Ресторантите в някои части на Калифорния вече ще могат да обслужват гости на масите, а моловете в щата - да отворят врати със смекчаването на мерките срещу коронавируса. Това съобщи губернаторът Гавин Нюсъм, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Джей Езопенко, собственик на винарна в Сан Франциско, очаква разхлабването на мерките, за да отвори отново заведението си, чийто персонал е освободил временно изцяло.

Офисите също могат да заработят, макар и с някои ограничения, както и музеите на открито.

Търговските центрове ще могат да работят само ако купувачите поръчват желаните стоки онлайн или по телефона и след това в определено време отидат да вземат поръчката си на вратите на магазина.

Разрешава се да бъдат отворени офисите, които не могат да работят дистанционно. Персоналът ще трябва да бъде обучен за новите условия, налагани от пандемията - спазване на дистанция, дезинфекция, редовно мерене на температурата, бързо установяване на симптоми на заболяването.

От 8 май в Калифорния заработиха някои предприятия в търговията на дребно, производството и логистиката, включително магазини за облекло, книжарници, цветарски и спортни магазини. Учебните заведения, кината и театрите остават затворени.


2:01 ч: "Дейли телеграф": Кентърбърийският епископ тайно е работил като доброволец в болница по време на карантината

Духовният глава на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби тайно е работил като доброволец в лондонска болница по време на карантината, въведена във Великобритания заради коронавируса. Това съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС.

По информация на изданието 64-годишният духовник е преминал специални курсове за правилно боравене със средства за индивидуална защита и работа с инфектирани хора. След това той е започнал да посещава болница "Сейнт Томас", която се намира близо до резиденцията му. В същата болница премиерът Борис Джонсън се лекуваше от COVID-19 няколко седмици. Вестникът уточнява, че архиепископът не е контактувал с премиера в лечебното заведение.

От самото начало на карантината Уелби доброволно е започнал да служи като капелан в болницата и заедно с други свещеници е давал утеха на болните и умиращите, посочва анонимен източник, цитиран от "Дейли телеграф".

Формално глава на Англиканската църква е кралица Елизабет Втора.

Църквите във Великобритания са затворени заради епидемията още от средата на март. От 23 март в страната са в сила строги ограничителни мерки, които от днес започват леко да се смекчават.

По последни данни броят на заразените с коронавируса във Великобритания достига 226 000, а над 32 600 са починали.


1:33 ч.: Американското правителство отчете рекорден бюджетен дефицит през април 

Правителството на САЩ е натрупало рекорден бюджетен дефицит през април, който традиционно е месец на голям бюджетен излишък, информира Асошиейтед прес.

Нанси Пелоси


Дефицитът се дължи на спада в приходите и голямото увеличаване на разходите, за да се финансират усилията за справяне с пандемията от коронавирус.
Федералният бюджет е бил на червено със 737,9 млрд. долара през миналия месец, съобщи министерството на финансите. Тази сума е повече от три пъти над предишния рекорден месечен дефицит от 235 млрд. долара, който бе отчетен през февруари.

Досега дефицитът за фискалната година, започнала на 1 октомври, достига 1,48 трлн. долара.

Експерти очакват дефицитът на американското правителство да достигне 3,2 трлн. долара или повече в зависимост от това дали Конгресът ще приеме още мерки в помощ на икономиката.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси късно снощи представи пакет от мерки на стойност над 3 трлн. долара, като близо 1 трлн. долара са заделени за щатите и градовете. Проектът обаче има несигурно бъдеще в Сената.


1:10 ч.: Австрия отменя ограниченията по границата с Швейцария до юни

Австрия възнамерява да смекчи част от граничния контрол с Швейцария до няколко дни, а всички контролни мерки по границата трябва да бъдат отменени до юни. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц пред швейцарското радио Ес Ер Еф, предаде Ройтерс.

Себастиан Курц


Швейцария и Австрия са сред европейските страни, които въведоха граничен контрол в опит да спрат разпространението на COVID-19. През последните седмици те се насочват към отваряне на някои затворени гранични пунктове и смекчаване на ограниченията в движението на хора на фона на намаляването в броя на заразените и починалите.

В Швейцария има около 30 400 потвърдени случая на заразяване с коронавируса и 1561 жертви, а в Австрия - 16 000 заразени и 600 починали.
Намаляването на нивата на заразяване в Швейцария и Австрия става със сходен положителен темп, което дава възможност за смекчаване на граничните ограничения, каза Курц. По думите му Швейцария и Австрия вървят напред, докато някои региони като германската провинция Бавария показват по-голяма сдържаност за облекчаване на ограничителните мерки.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др