Транспортните и туристическите компании остават длъжни да върнат парите на гражданите, които пропуснат планираните си летни почивки заради коронавируса, съобщи днес Европейската комисия.

Компаниите могат да предложат на клиентите си ваучери за по-късно ползване на услугата вместо пари само ако клиентите са съгласни да ги приемат и да подпомогнат финансово затруднените сектори.

"Европейските потребители имат право на връщане на парите в брой, ако искат това. Точка! - каза заместник-председателката на Комисията Маргрете Вестагер. - Не можем да преценим икономическото състояние на всеки отделен гражданин... Затова казваме: Това е ваше право."

Вестагер посочи, че ако загубилият почивката си преди това е загубил и работата си, той ще има нужда да получи обратно парите, които е платил в аванс за ваканцията. Ако обаче може да си позволи да я отложи и да подпомогне останалите без приходи авиолинии или хотелиери, той  ще бъде свободен да направи този избор.

Вестагер каза, че Комисията вече е изпратила до 12 правителства уведомителни писма, че са нарушили европейските правила за защита на потребителите и че подлежат на процедури за нарушение, за това че са позволили на бизнеса да замени безалтернативно връщанията на парите с ваучери. Вестагер не посочи веднага поименно засегнатите държави членки.

По-късно еврокомисарката по транспорта Адина Вълян каза, че писмата още не са изпратени и че заедно с колегата ѝ по правосъдието Дидие Рейндерс подготвят писма до всички държави членки, в които припомнят задълженията им да спазват директивите за защита на потребителите и им предлагат да направят ваучерите по-атрактивни като ги подплатят с държавни гаранции, в случай че компаниите, които са ги издали, фалират. 

Вълян призна, че 15 държави са признали, че бизнесът вече масово нарушава задължението си да реимбурсира клиентите и направо им дава ваучери. Държавите са поискали Комисията да се намеси. Комисарката посочи, че процедури за нарушение още не са открити, но че това може да стане съвсем скоро там, където правото на избор на потребителите бъде нарушено. Противници на ваучерите спорят, че авиокомпаниите и туристическият сектор получават вече милиарди евро държавни помощи и не бива да товарят със загубите си и потребителите.

Как ще отварят границите

В две последователни пресконференции с участието на общо петима свои членове Комисията днес оповести препоръки към държавите членки как да пристъпят към отваряне на затворените вътрешни граници на ЕС и към възстановяване на свободното движение в него, така че да бъде спасено каквото може от предстоящия сезон на отпуските.

"Не казваме на гражданите, че няма да имат ваканция, а че това ще бъде друг тип ваканция", каза еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис.

Препоръките на Брюксел не са задължителни, защото решението за евентуално отваряне или затваряне на границите е от изключителната компетентност на държавите членки. Част от тях все още не допускат свободно влизане и излизане за повечето европейци, а тези, които пристигат, задължително остават две седмици под карантина.

"Държавата членка решава сама за своите граници, но ние препоръчваме те да го направят заедно", каза еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Подготовката за отваряне ще трае още два месеца и ще се състои от три фази, каза Вълян. Сега ЕС се намира в нулевата фаза, когато да се върне свободното движение е невъзможно заради опасността от нови взривове на зараза. Постепенното отваряне на граници между отделни страни и региони ще бъде възможно във фаза 1, а пълното отваряне на всички вътрешноевропейски граници - във фаза 2.

Комисията препоръчва отварянето да става координирано и при изпълнение на набор от условия - спадане и стабилизиране на нивото на заразяване с ясни доказателства за това; гарантиран достатъчен капацитет на националните системи на здравеопазване да посрещнат нови случаи; достатъчни способности за извършване на тестове и проследяване на контактни лица; информационна огигуреност и способност за поставяне под контрол на евентуални нови огнища на зараза, каза Кириакидис.

Всяка държава членка може да решава сама кои свои граници кога да отвори, но не може да избира за кого да ги отвори, подчерта Йхансон.

"Ако отворите граница, тя отворена за всички граждани на ЕС", каза тя.

Кириакидис каза, че Комисията окуражава държавите членки да не прибягват до карантиниране на завръщащите се от почивка в чужбина, но подчертава, че последната дума по този въпрос имат националните власти.

Комисията не препоръчва в самолетите за има задължително празни места  като мярка за физическо дистанциране, но препоръчва пътниците да носят маски и други защитни средства, каза Вълян.

Освен това Брюксел призова правителствата да използват на доброволна основа приложения в смартфоните за проследяване на контактите.

Тя съобщи и че ще изготви интерактивна карта и сайт в интернет, където европейските граждани ще могат да се информират за положението в страните от ЕС, където възнамеряват да пътуват.