Архиепископът на Кентърбъри под прикритие е помагал на пациенти в болницата "Сейнт Томас", която се намира в централен Лондон, съобщава "Гардиън", като се позовава на информация в "Дейли телеграф".

Джъстин Уелби редовно бил доброволец капелан в здравно заведение, което е близо до неговия лондонски дом. 

"Джъстин е доброволец в болницата от началото на карантината, като заедно с други капелани се моли за болните и дава утеха на умиращите", казва източник близък до архиепископа пред "Дейли телеграф".

"Има и личен риск, но той не мисли за това. Смята, че това, което християните трябва да правят, е да помагат на другите", добавя приближеният до Уелби.

64-годишният духовник е преминал специални курсове за правилно боравене със средства за индивидуална защита и работа с инфектирани хора. 

Болница "Сейнт Томас" е мястото, където се лекуваше и британският премиер Борис Джонсън, който прекара три нощи в интензивното отделение, след като се зарази с коронавируса и състоянието му се влоши. Джонсън по-късно разказа, че е имало момент, в който лекарите е трябвало да решат дали да не го интубират и са обсъждали сценарии как да съобщят за смъртта му.

Според "Телеграф" обаче премиерът и архиепископът не са се засичали в болницата.

"Гардиън" припомня, че от началото на пандемията от COVID-19, която силно засегна Великобритания, е имало доста критики за начина, по който реагират Англиканската църква и нейни висши представители.

Според свещеници Уелби не е успял да предложи духовно лидерство на страната във времена, в които британците силно се нуждаят от утеха, подкрепа и ясни послания за отговорностите и изборите, пред които са поставени.

Новините за доброволческата дейност на архиепископа се появиха няколко дни след силно критична статия в "Таймс", в която се говори за шокиращата липса в кризата на Англиканската църква и нейните водачи.

"След като излъчи Великденската служба от кухнята си, нашият национален духовен водач почти не се е чул", написа още "Таймс".

Формално глава на Англиканската църква е кралица Елизабет Втора.

Църквите във Великобритания са затворени заради епидемията още от средата на март. От 23 март в страната са в сила строги ограничителни мерки, които от днес започват леко да се смекчават.