Италианският туристически сектор може да загуби до 120 милиарда евро заради пандемията от COVID-19. Такава прогноза направи ръководителят на подразделението за туризъм в асоциацията на предприемачите Конфкомерчо (Confcommercio) Алберто Корти, цитиран от АНСА, по време на изслушване в комисията по индустриални въпроси в Сената.

"Практически през тази година няма да има туристически сезон и не повече от 20 процента от италианците ще успеят да прекарат отпуската си в местните курорти, заяви той. Туристическият сектор може да загуби заради пандемията до 120 милиарда евро до края на годината", цитира думите му АНСА.

По-рано Конфкомерчо публикува доклад, в който прогнозира, че 10 процента от компаниите в сферата на обслужването и туризма могат да останат затворени завинаги. Става дума за 270 000 ресторанта, барове, хотели, салони за красота, които може и да не възобновят работа след края на извънредното положение заради пандемията.

Има риск 420 000 души да загубят работа, по данни на асоциацията. Италианското правителство подготвя декрет, в който ще се съдържат нормите за безопасност, които трябва да се съблюдават, за да бъдат открити ресторанти и плажове.

Предприемачите отбелязват, че много условия за неизпълними и не им е изгодно да подновяват работа.

Друг много пострадал от COVID-19 сектор е транспортният.Загубите на железопътния превозвач Трениталия (Trenitalia) до края на годината могат да достигнат 2 милиарда евро, сочат публикуваните днес данни на компанията.

По време на карантината от 10 март Трениталия е загубила до 10 милиона евро дневно, а приходите през март и април са били с 500 милиона евро по-малко спрямо същия период на изминалата година.