Европейският парламент заплашва да не одобри следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз, ако правителствата на държавите членки не включат в него нови източници на приходи според проект на резолюция, цитирана днес от Ройтерс.

Следващият седемгодишен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г., наричан още Многогодишна финансова рамка (МФР), е предмет на ожесточени спорове между държавите членки. Противоречията варират от източниците на приходи до разпределението на разходите по страни и прироитети.

Днес над 70 на сто от приходите в МФР идват от вноски на държавите членки, а останалите - от т.нар. собствени приходи, които ЕС получава пряко от отчисления от ДДС, мита, такси върху някои стоки като захарта, глоби за нарушения на европейското законодателство. 

“Парламентът няма да даде съгласието си за МФР без споразумение за реформа на системата на собствени ресурси ни ЕС", се казва в резолюцията, която евродепутатите трябва да гласуват в петък.

“Парламентът призовава лидерите на ЕС и Комисята да вземат смели решения за реформа на системата на ЕС от собствени ресурси, включително въвеждането на кошница от нови собствени ресурси”, се казва още в резолюцията.

Списъкът на възможни нови приходи, на практика европейски данък, би могъл да включва обща консолидирана корпоративна данъчна основа, облагане на цифровите услуги, данък върху финансовите сделки, приходи от схемата за търговия с емисии, налози върху пластмасите и върху вносните стоки с голям въглероден отпечатък, пише още в нея.

МФР не може да бъде приета без одобрението на Европейския парламент. 

Традиционите приоритети на разходната ѝ част са земеделските субсидии и фондовете за социално-икономическо сближаване (кохезия), но днес повечето държави нетни донорки в европейския бюджет настояват те да бъдат намалени за сметка на нови приоритети като климат, сигурност, иновации.

Коронакризата налага икономическото възстановяване като главен приоритет, заради който държави, начело с Германия, искат в МФР да бъде включен възстановителен фонд, с който обичайният ѝ размер от около 1 трилион евро или 1% от БВП на ЕС да бъде повече от удвоен.

Положението се усложнява и защото ЕС губи и около 10% от приходите в бюджета си, които досега даваше напусналата го Великобритания, докато нуждата от разходи нараства.

Комисията се очаква да внесе ново предложение за МФР по-късно този месец, а евродепутатите в  сряда трябва да обсъждат темата с нейната председателка Урсула фон дер Лайен и с Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, включващ 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС.

Проекторезолюцията подкрепя идеята Комисията от името на ЕС да заема парите за възстановителния фонд от международните финансови пазари, а кредите да бъдат изплащани с приходите от новите източници.