Президентът Румен Радев подписа указа за обнародване на промените в Закона за здравето, с които се измениха дузина други закони и се удължи действието на "извънредни" мерки и отвъд извънредното положение заради коронавируса, което приключва днес.

С новите текстове се дава право на правителството да обяви "извънредна епидемична обстановка", а здравният министър Кирил Ананиев - да продължи да издава заповеди за противоепидемични мерки. 

Президентът не налага вето, но заявява, че ще сезира Конституционния съд, след като законът бъде обнародван в "Държавен вестник". 

"За да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи, президентът подписа указ за обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето", се казва в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава Румен Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение. Липсата на план от страна на Министерския съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби, пише още в него. 

Румен Радев обаче не споделя кои от текстовете, приети от Народното събрание, смята за противоречащи на основния закон, за да ги прати на Конституционния съд. Мотиви ще бъдат обявени в следващите дни: "Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с Основния закон. Мотивите на президента ще бъдат оповестени в следващите дни". 

Още при внасянето на законопроекта за промени в Закона за здравето от Министерския съвет имаше критики, че част от текстовете са спорни от конституционна гледна точка - най-вече правомощията на здравния министър извън извънредно или бедствено положение по смисъла на конституцията или съответния закон да налага общи ограничителни мерки със заповеди и наредби, засягащи права като това на придвиждане, забрана за дейност, карантина на незаболели лица  и др.

Очаква се на база указа на държавния глава за обнародване на закона Министерският съвет да вземе решение да обявяване на извънредна епидемична обстановка от утре, 14 май. В решението следва да бъде записан времеви срок на действие на нововъведената обстановка - поне такова е изискването по закон. С това се очаква да последват и нови заповеди на министър Ананиев за мерки - носене на маски, социална дистанция, работа на заведения и др.