Военномедицинска академия се очертава като извършваща най-качествените услуги по дезинфекция. Второ лечебно заведение поиска помощ от ВМА с надеждата така да сложи край на заразата от коронавируса сред медицинския си персонал.

С тои апел излезе днес директорът на областната болница в Пазарджик д-р Красимир Темнилов. На заседанието на областния кризисен щаб той помоли за съдействие областния управител Стефан Мирев и Регионалната здравна инспекция това да се случи, съобщава БНР.

Причината е големият брой заразени медици в лечебното заведение - общо 18, от които 13 са в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на болницата. 

От вчера то отново е под карантина заради нови случаи на заразени медици и спря да приема болни, докато се извърши поредната дезинфекция.

Тази сутрин обаче бяха потвърдени нови три случая - 67-годишен лекар, 42-годишна медицинска сестра и 63-годишна санитарка. И тримата работят в интензивното отделение, в добро общо състояние са и остават под домашна карантина.

Това налага и удължаване на карантината, в която се намира отделението - до 16 часа на 16 май. Това реши областният щаб на Пазарджик.

"Всички указания, които са дадени по дезинфекционните мероприятия, са изпълнени. Тестуваме всички и за съжаление имаше отново положителен резултат на практически здрав медицински персонал", каза на заседанието д-р Красимир Темнилов.

Той поиска съдействие от специалистите от ВМА-София за извършване на тотална дезинфекция в МБАЛ-Пазарджик.

Така болницата в Пазарджик става второто лечебно заведение, което очаква подобна помощ от Военномедицинска академия. Първи с апел за съдействие и към ВМА, и към министерствата на здравеопазването и отбраната за спиране на заразата с коронавирус беше отправен за областната болница във Видин, която се превърна в огнище на инфекция. Оттам коронавирусната инфекция стигна до домовете за възрастни хора в Гара Орешец и в Кула, и на двете места има жертви, както и в Центъра за настаняване от семеен тип в областния град.

"Видин има нужда от помощ", обяви областният управител Момчил Станков. След този апел специалисти от ВМА дойдоха, за да дезинфекцират местната болница.

В Пазарджик в тежко състояние е 89-годишен мъж, който се намира в МБАЛ-Пазарджик. Останалите пациенти с коронавирусна инфекция там са в задоволително и добро общо състояние, по информация на директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова. В добро състояние са и петимата пациенти с коронавирус, настанени в МБАЛ "Хигия"в Пазарджик.

Общият брой на заразените в областта е 62-ма. 20 от тях са хоспитализирани.

Продължава тестването на домовете за възрастни хора и други социални институции като досега са взети 510 са пробите.