Произходът на новия коронавирус все още е неясен, но той е от ключово значение, за да разберем как за няколко месеца вирусът завладя човечеството, каза в интервю за Франс прес Силви Бриан от Световната здравна организация, цитирана от БТА.

Интересно е да научим какъв е произходът на вируса, за да разберем как е еволюирал, казва Бриан, която оглавява отдела за управление на риска от инфекциозни заболявания към СЗО.

Това е вирус, произлязъл от животно и предал се на човека, така че трябва да се опитаме да разберем как е станало така, че адаптирането на вируса му е позволило да превземе човечеството, отбеляза тя.

Според мнозина изследователи новият коронавирус без съмнение се е появил при прилеп, но учените смятат, че той е минал през друг животински вид, преди да се предаде на човека.

Вирусът се е мултиплицирал у тези животни и при преминаването си през всяко едно постепенно се е променял и накрая е станал вирус, който може да се предаде на човека, подчертава Силви Бриан, ръководителка на програмата за грипа на СЗО при грипната пандемия от H1N1 през 2009 г.

Установяването на произхода на вируса, като се открие кои са били междинните му гостоприемници, ще позволи да се избегне възможността явлението да се възпроизвежда и да се избегне "пинг-понг" при предаването между човека и животните, казва френската изследователка.

Всеки път, когато преминава от един вид в друг, вирусът може мъничко да се видоизменя, а това може да се отрази на начините за лечение или на ваксините, които може да не са достатъчно ефикасни, обяснява тя.

Все още има много неизвестни, въпреки че са взети хиляди и хиляди проби, най-вече от много животни на пазара в Ухан, но също от кучета в Хонконг, казва Бриан, подчертавайки, че анализите изискват време.

Тези изследвания се правят от отделните страни, но СЗО ги насърчава да обменят информация помежду си, за да се ускори изследователската работа.
В началото на май Китай предложи да се създаде комисия под егидата на световните здравни власти, за да се направи оценка на "световната реакция" на COVID-19, но това да стане само след края на епидемията.

Китайските власти подчертаха, че преди това тази стъпка трябва да бъде одобрена от Световната здравна асамблея на СЗО и нейния изпълнителен съвет - основните органи на базираната в Женева международна организация, които следващата седмица ще се срещнат на годишното си събрание.

Дебатите трябва да обхванат също прецизирането на системата за санитарно предупреждение на СЗО, която позволява само да се обяви дали има международно санитарно извънредно положение или не, докато предишната процедура се състоеше от шест фази, като последната беше пандемия.

Трябва да създадем система, която дава възможност да се издават предупреждения, за да могат хората да се подготвят, като същевременно ги информираме дали става въпрос за нещо непосредствено предстоящо или което ще се случи слез няколко седмици или месеца, и да им обясняваме по-ясно за какво точно да се подготвят, каза Бриан.