От полунощ България вече не е в извънредно положение, но то бе заменено от нова форма на извънредност заради COVID-19 - eпидемична обстановка. Срокът й е до 14 юни - според решението на Министерския съвет, взето вчера на база промените в Закона за здравето. Вече са в сила и новите заповеди на здравния министър Кирил Ананиев против разпространението на вируса. По същество повечето мерки от извънредното положение остават в сила. 

Маски на закрито - задължително

Задължението всички граждани да носят еднократна или многократна защитна маска на лицето, която покрива едновременно носа и устата, докато се намират на закрити обществени места, остава в сила до 14 юни. Маската е задължителна и на работното място.
 
При липсата на маска могат да се ползват шалове, кърпи и др. средства за покриване на носа и устата. Предпазните средства се сменят веднага след като се навлажнят. Има и инструкции как правилно се носи маска - тя трябва да покрива пространството от основата на носа до под брадичката. Тя не се пипа отпред при свалянето й, а след това и преди поставянето й ръцете се мият със сапун и топла вода или с дезинфектант.
 
Глобата за неносене на маска е от 300 до 1000 лв. 

Дистанция от 1,5 м и по улиците

Спазването на социална дистанция от поне 1,5 м на всички обществени места остава в сила, в това число и при движение навън, в паркове, на спирки на градския транспорт и др. Това не важи само за членовете на едно семейство.

Социалната дистанция остава в сила и в магазини, на пазари и във всички видове търговски обекти и учреждения, предоставящи услуги, както и институции. За организацията на работа и придвижване отговарят съдържателите на обектите на открито и закрито. Те трябва да предоставят и дезинфектанти на входовете на обектите и да има уведомителни табели за спазване на дистанция и забрана за струпване. 

Дистанционна работа

Всички работодатели и органи по назначение в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност организират дистанционна форма на работа за служителите си (надомна работа/работа от разстояние), гласи още тази заповед на Кирил Ананиев. 
 
В случаите, когато това е невъзможно, работодателят е длъжен да организира противоепидемични мерки на работното място - всекидневна дезинфекция с одобрени от здравното министерство препарати, разстояние от поне 1,5 м между служителите, провеждане на инструктаж за лична хигиена на ръцете, недопускане до работното място на хора със симптоми на респираторно заболяване, осигуряване на предпазни средства (маски, шлемове, ръкавици и др.).
 
С пълния текст на тази заповед и приложенията към нея можете да се запознаете ТУК

Заведенията на закрито и моловете остават затворени

Всички заведения на закрито остават затворени. Ресторанти, кафенета, сладкарници могат да работят само на открито с изрично спазване на дистанция между клиентите и носене на защитни предпазни средства от персонала.

Забранено е посещението на дискотеки и игрални зали. 

Моловете остават затворени - с изключение на хранителните магазини, аптеките, дрогериите и банковите клонове в тях, както и заведенията с външна площ и отделен самостоятелен вход.

Детските градини и училища остават затворени 

Детските градини и яслите остават затворени, гласи още втората актуална заповед на Кирил Ананиев. Същото важи и за училища, университети, учебни центрове. Не се провеждат учебни занятия и извънкласни занимания освен в дистанционна форма, като изключения се допускат само за шофьорски и подобни курсове. 

Без спортни мероприятия, само футбол без публика. Аматьорски спорт - при определени условия

Забраната за провеждането на масови спортни мероприятия на открито и закрито остава в сила.

Изключение от забраната се допуска за колективно спортуване за аматьори в групи до 12 души - без публика, без състезателен характер и само на открито. 

Изключение в професионалния спорт се прави за професионалния футбол - от 15 май могат да започнат тренировки, а от 5 юни да се подновят мачовете - без публика. 

Допускат се тренировки и за подготовка за Олимпийските игри през 2021 г. - само в определените за това бази. 

На закрито могат да работят само кина - при до 30% запълване на капацитета, библиотеки, музеи и галерии. 

Струпването на повече от 10 души, организирано, е забранено. 

Времето за пазар само на хора над 60-годишна възраст остава в сила - от 8,30 до 10,30 ч.

С тази заповед на министър Ананиев можете да се запознаете ТУК.

Границите остават затворени. 14 дни карантина след връщане от чужбина

Забраната чужденци да влизат на територията на България остава в сила, гласи третата заповед на здравния министър. Изключение се прави само за тези, които пребивават постоянно и продължително в България и техните семейства. 

Всеки български гражданин (и чужденци, ако им е позволено да преминат границата и не се движат транзит), който влезе на територията на страната, подлежи на задължителна 14-дневна карантина - това също не се променя от времената на извънредното положение. Изключения се допускат само в изрично изброени специфични случаи, с които можете да се запознаете ТУК

5000 лв. глоба за неспазване на задължителна карантина

Глобата от 5000 лв. при неспазване на наложена задължителна карантина си е в сила.

На изолация задължително подлежат установени заразени с COVID-19, болните от коронавирус, изписани от болница - за период от 28 дни, близките контактни лица на пациенти със заболяването - за 14 дни, както и пристигналите от чужбина - също за 14 дни.

Извън тежките случаи и всички заразени с коронавирус над 60-годишна възраст постъпват в болница - без значение от клиничната картина и начина на протичане на заболяването, гласи още четвъртата заповед на здравния министър в извънредната епидемична обстановка. В болница се лекуват и пациенти със съпътстващи хронични заболявания - пак без значение как протича коронавирусната инфекция. В лечебно заведение се настаняват и лица, които не могат да бъдат изолирани в домашни условия. 

Пълния текст на заповедта, която е в сила до изричната ѝ отмяна, можете да видите ТУК.