Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е "недомислена мярка", тъй като тя не помага на потребителите и на служителите, а на собствениците и богатите. Затова тези, които подкрепят мярката, са именно богатите. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по време на видео връзка с Антон Хекимян по "Тази сутрин".

Дянков посочи други страни, които също са опитали да намалят ДДС - като Румъния, Унгария и Франция. Там цената е спаднала между 1/4 или 1/5.

Според него, ако ставката у нас се намали с 11%, ще означава, че потребителят, вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лв., което няма да повлияе на интереса на потребителите.

"Това няма да помогне на туристическата услуга. Проблем за туризма в момента е това, че няма транспорт и фактът, че хората не излизат", допълни той. "Интересният въпрос е къде отиват другите пари? Те отиват при богатите – при собствениците на големите туристически заведения. Тази мярка помага на богатите и трябва да се нарече "Мярка за подпомагане на богатите", категоричен е той.

Според него аргументът, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса, не е обоснован, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците.

Предложението за ДДС вкара в полемика премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Бившият министър обясни, че през 2010 г. е имал подобен аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори.

"Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и сега", каза икономистът и подчерта, че в спора между него и премиерът е победил "здравият разум".

Дянков заяви, че очаква БВП на България да спадне с от 5 до 8 процента.

Според мен ще е по-песимистичната прогноза, особено спрямо това, което бе планирано през миналата година. Трябва да се готвим за трудна година и трудно начало на следващата. Трябва да внимаваме в бюджета. Мярката 60/40 – тя работи само ако стане 80/20. Тогава работи, иначе трудно."

Икономистът сподели, че може още да се увеличи ролята на държавата в подпомагането на бизнеса. 

"Има 2 мерки, които в Европа помагат добре. Едната е подобна – 85/15 във Франция или 90/10 в Швеция и Унгария. От Агнлия 27 процента от работещите са на тази мярка, във Франция – 20 процента. В БГ са едва 5 процента."

Бившият финансов министър посочи, че грантовете също работят в други страни.