Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков гостува в бТВ по голямата тема от последните дни - акциите на клуба, прехвърлени от Васил Божков на Бойко Борисов, а обещани преди това на Константин Папазов-Тити.

Адвокатът говори за своето време като бос на "Герена", колко лични пари е похарчил, припомни и интересна случка, свързана с Майкъл Чорни, как Тити Папазов му е заел пари - за "Левски", а също така разясни своята теза какво може да се направи със собствеността и управлението на "синия" клуб.

Акциите на "Левски"

В момента акциите на "Левски" са ничии, защото започналата процедура по прехвърлянето им от Георги Попов към Бойко Борисов е спряна, прекъсната, замразена. Акциите в момента са блокирани, не могат да участват в Общо събрание, да формират мнозинство или да гласуват, каза Батков в "Тази сутрин".

"Прехвърлянето на поименни акции става с джиро в писмена форма, не е записано в закона, че другата страна трябва да изрази съгласие, да приеме, че поема качеството на собственик. Не е записано, но е логично, по логиката на капитала. Прехвърлянето става със сделка между двете страни, каза Батков. - Георги Попов (на когото се водят акциите, бел. ред.) може във всеки един момент да анулира със задраскване и с подпис и текст: "Анулирам джирото." Може и Борисов да го направи, но това би означавало, че прехвърлянето все пак се с състояло. Могат да джиросат акциите на всеки."

"Тези акции в момента са блокирани и не могат да участват в Общо събрание, не могат да формират мнозинство и да гласуват. Ако няма последващи действия от Попов, разбирай Божков, те просто си остават в това положение. Това означава, че останалите 14% остават мнозинство. От тях 10% са на тръст "Синя България". Ако не се намери някакво решение, може да се мисли в посока обезсилване и на Общото събрание да се имитира увеличение на капитала", добави Батков, очертавайки сценарий, по който според него може да се реши близкото бъдеще на "Левски" поне като собственост. 

Този вариант беше споменат от юристи в предишните дни и вече предложен от запалянковския тръст "Синя България", който и сега има дейно участие в процесите на "Герена".

"Доста съм разтревожен. Това ме разочарова, каза Батков как се е почувствал по време на вчерашните събития. - Действително очаквах господин Божков да постъпи като мен навремето - джиросах си акциите безвъзмездно. Очаквах да ги даде или на феновете, или на Папазов, или на дружеството безвъзмездно... Възможно е Попов да анулира джирото и да ги прехвърли на друг, например на феновете." 

Как Майкъл Чорни поискал да прехвърли акциите на вътрешния министър

"Имах подобен случай в началото на 2004 г., когато бе издадена втора заповед за забрана за влизане в страната на Майкъл Чорни (тогавашния собственик на "Левски" покрай "Мтел", бел. ред.). Той беше дълбоко обиден и ми забрани да ползвам финансите му за "Левски". Искаше да дам акциите на вътрешния министър, покойния Георги Петканов. Обясних му, че формално това няма как да се случи. Той няма да ги приеме, а и не е редно да размятам акциите на "Левски". Имахме голяма дискусия, скандал и аз ги взех... Не можех да оставя "Левски" на произвола."

Батков обяви, че за времето, в което се разпореждаше на "Герена", е дал 45-46 милиона лева лични пари - за 11 години. Не съжалява, тъй като счита, че е донесъл много радости на левскарите. И за някои тя е била единствената. 

Тодор Батков вярва в смесения вариант на управление и финансиране на "Левски" - акциите да са при феновете, да се разработи модерна стратегия за финансиране, но и да има някой, който да вади пари, защото публиката няма да се справи сама. Но със стария модел "Бащица" било свършено.

Според адвоката през последните две години в любимия му клуб драстично са увеличили разходите, например за заплати на надценени чуждестранни футболисти. Това трябвало да се промени.

Константин Папазов

Баскетболният треньор се готвеше да получи акциите, поне това твърдеше от разговорите си с Васил Божков.

"Папазов няма да злоупотреби с акциите. Той е чист човек. В най-тежкото време, през 2015 г., той без знанието на жена си изтегли влог от близо 100 хиляди евро, за да помогне на клуба. Допреди 2 години му ги връщах от моите пари", разказа Батков.

Пътят на акциите. И един призив

Относно движението на акциите от неговото управление до днес Батков каза следното:

"През 2015-а дадох акциите на три физически лица, общественоизвестно е (Иво Тонев, свързваният с Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов, бел. ред.). След което те отидоха при Спас Русев, той по някаква причина ги даде на Христо Йовов. Не знам защо е трябвало да минат през Йовов, имаше някакъв конфликт по това време между Спас Русев с феновете. Той ги джироса на Божков, а той на Георги Попов. Това, което виждам, е, че на 8 май Попов е джиросал акциите на премиера Борисов."

За финал Батков отправи призив:

"Проявете разум, мили хора, все пак става дума за акциите на нещо голямо, може би най-голямото в България - "Левски". Ако не можете да помогнете, поне не пречете!"

...и отново Тити

Поредна телевизионна изява тази сутрин имаше и Тити Папазов - в Нова. Той заяви, че "Левски" се нуждае от 1,5 милиона лева, за да се спаси. За набавянето им ще се разчита на събитие и дарителска кампания за 106-годишнината на "сините" на 24 май, когато е създаден клубът.

Както и че акциите на "Левски" са свещени като "косите на Апостола в музея" и никой няма право да ги "развява" по този начин.

„Намерихме решение за коронавируса - вече пети ден народът говори за "Левски". Лошо изиграна пиеса от възможно най-лошите актьори. Вижте какво е феноменалното - ние живяхме последните 15 дни с тези акции да дойдат в България и "Левски" да не фалира. Говорих многократно с г-н Божков - хем акциите са тук, хем е осквернено нещо, което е велико. Опитаха да злепоставят поста на министър-председателя - той управлява тази структура на държавата вече 19 години“, коментира Папазов.

Баскетболният треньор не се е отказал от каузата си:

„По-страшното е, че залогът на тази пиеса е любовта на "сините" фенове. Не ме интересуват законите, когато става въпрос за "Левски", трябва да има почтеност - моля г-н Попов час по-скоро да се опитат заедно с г-н Божков да оправят това нещо. Аз знам само едно, по време на всички разговори бях безкрайно коректен - не съм допуснал грешка да обидя някого. Ако в петък тук Божков се обади и изрази някакви впечатления как се развиват нещата, след неделя дали някой би му повярвал от синята общност? Ако излезем сега и направим едно социологическо проучване, кой на кого ще повярва? Аз от първи ден съм човек с кауза.“

И за първи път разкри важен детайл от комуникацията си с Васил Божков, за който досега не бе споменавал.

„В сутрешния разговор беше разколебан (Божков, бел. ред.), той имаше две опции - Тити Папазов и Бойко Борисов. Това е лично негово решение, умишлено не взех позиция. Вярвах, че когато анонсирахме за акциите, той ще проумее, че не трябва да има злоупотреба. Той ми се обади доброволно и ми каза сутринта: "Пращам ти ги на теб, пиши твоето име или на който ти прецениш за добре." Като взема акциите, ще ви обясня, ако това се случи", завърши видният левскар.