Котировките на норвежката компания Пиксип (Pexip) скочиха с 54 процента в началото на днешната търговия при борсовия дебют на компанията за видеоконференции, като търсенето надхвърли предлагането над 12 пъти, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Акциите се търгуваха за 97 новрежки крони към 10 часа българско време спрямо 63 крони при продажба на нови и съществуващи книжа, приключила във вторник. Сега компанията се оценява на 9 милиарда норвежки крони (884 милиона долара).

Пиксип, която е конкурент в областта на видеоконферентните разговори на Зуум (Zoom) и БлуДжинс (BlueJeans) и която казва, че е използвана от американските военни и германското правителство, отчита скок в търсенето на услугата си заради кризата с коронавируса.

И докато предлагането на 38 милиона съществуващи и нови акции възлезе на 2,39 милиарда крони, инвеститорският интерес към книжата надхвърли 30 милиарда крони, съобщи Пиксип.

Възползвайки се от собствената си технология, Пиксип направи изцяло виртуална кампания за привличане на инвеститори, т.нар. роудшоу, стремейки се да стане първата европейска компания, която е приключила ППП дистанционно.

Т.нар. "опция за допълнително количество ценни книжа" може да позволи на Пиксип да пусне до четири милиона допълнителни акции в допълнение към сегашните 99 милиона акции, повишавайки допълнително стойността на компанията