Българската стопанска камара (БСК) в писмо до премиера, с копие до здравния министър, настоява за цялостно възстановяване на дейността на търговските центрове. От Камарата изразяват готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да отворят при спазване на всички мерки за безопасност, въведени със заповедите на министъра на здравеопазването. 

Писмото е публикувано на интернет страницата на БСК и е цитирано от БТА.

БСК е била сезирана от Българската ритейл асоциация и Асоциацията на химическото почистване в България за липсата на яснота кога ще бъде възстановена работата на търговските центрове, тип МОЛ, и магазините в тях.

По отношение на двата сектора - ритейл и химическо чистене, от БСК изтъкват, че първият осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса или в неплатен отпуск, а ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон.

От БСК посочват в писмото си, че ателиетата по принцип са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. 

Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция, освен това разполагат с автономна вентилация.

По тази причина от БСК смятат, че при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.