Френската фармацевтична компания "Санофи" е близо до ваксина срещу новия коронавирус, съобщават международни медии. Вчера главният ѝ изпълнителен директор Пол Хъдсън каза пред Блумбърг, че първата доставка ще бъде за Съединените щати, защото те са инвестирали първи в рисковата разработка.

Изявлението предизвика политически дебати и днес шефът на френския филиал на "Санофи"  каза пред телевизия Бе Еф Ем, че европейците ще имат достъп до ваксината едновременно, ако ЕС е толкова ефективен.

„Ако открием ваксина, тя ще бъде достъпна за всички, американците и европейците ще я имат едновременно“, увери Оливие Божиийо. Думите на Пол Хъдсън бяха неразбрани, той просто призова Европейския съюз да бъде по-ефективен. За мен дебатът е приключен: ваксината, ако бъде открита, ще бъде предоставена на френските пациенти". 

Твърдението на изпълнителния директор на френската група предизвика смут в политическата класа. Днес сутринта държавният секретар Аниес Пание-Рюнаше заяви, че е "недопустимо да се предостави привилегирован достъп на друга държава".

Френският шеф на Санофи призна, че САЩ са помогнали финансово на групата за разработването на ваксината.

„Вярно е, че започнахме да работим много рано с американското правителство, което ни плати няколкостотин милиона евро", уточни Божийо. И специфичните разпоредби в Съединените щати биха ни позволили да я пуснем бързо на пазара".

Така той негласно призовава европейските институции да смекчат правилата си за ваксините, отбелязва Бе Еф Ем.

Ваксината обаче все още не е открита. Но Божийо е уверен, че това ще стане.

„Предизвикателството не е да знаем дали ще намерим ваксина, ще го направим и няма да бъдем единствените. Предизвикателството ще бъде да произвеждаме милиони или дори милиарди дози“, обясни той.

Френската лаборатория уточни, че в момента е в тестовата фаза in vitro, както и при животни. Тя се надява да успее да изпробва ваксината върху хора до края на годината.

"Разработването на ваксина отнема десет години в нормално време. Тук го правим за 18-24 месеца", каза Божийо. "Опитваме се да ускорим всички фази, включително закупуването на суровини, спринцовки, флакони".

В момента 70 ваксини срещу COVID-19 се разработват по целия свят. Не се очаква първите да бъдат достъпни за широката публика до средата на 2021 г., припомни Бе Еф Ем.

Ваксина срещу новия коронавирус може да бъде одобрена най-рано през 2021 г., заяви днес Европейската агенция за лекарствата, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Агенцията, която е в контакт с 33-ма разработчици на ваксина, прави всичко възможно за ускоряването на процеса, но се отнася скептично към твърденията, че ще има готова ваксина до септември, заяви директорът на отдела й за ваксините Марко Кавалери.

Кавалери изключи възможността да бъде пропуснат третия етап на тестванията на евентуална ваксина, тъй като само така може да е сигурно, че тя ще бъде безопасна и ефективна.

Европейската агенция за лекарствата заяви също така, че проучва 115 възможни терапии на коронавируса.