България е сред 13-те страни членки на ЕС, за които Еврокомисията има съмнение, че нарушават директивата за пътниците заради ваучерите.

Това заяви днес говорителят на ЕК по въпросите на транспорта Стефан де Кеерсмаакер.

Той уточни, че във връзка с ваучерите са изпратени писма до всички държави.

„Колкото до страните, за които имаме съмнение, това са Белгия, България, Чехия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Люксембург, Малта, Полша, Португалия и Нидерландия. При тях се отправят препоръки към правителствата. Писмата се фокусират върху спецификата във всяка страна членка, но при тези, в които виждаме проблеми, повечето са свързани с директивата за пакета за пътниците и по-конкретно с ваучерите“, изтъкна говорителят.

Вчера изпълнителният зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер заяви, че до 12 държави е изпратено писмо за нарушение на европейското законодателство. Причината е, че те предлагат ваучери като единствено средство за компенсация на анулирано пътуване.

Тази информация обаче бе отречена по-късно от еврокомисаря по транспорта Адина Вълян.

Де Кеерсмаакер допълни, че с изпратените днес писма не се открива процедура за нарушение. В тях обаче се изтъква, че Комисията няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, ако държавите не действат бързо.