Скандалът със "секретния" доклад за пролуки в системата за случайно разпределение на делата (така и не видял бял свят, но довел до серизони внушения), неусетно преля в нов: за прочутото съобщение на американската страна до ВСС, касаещо съдия Андон Миталов.

Днес в контракоментар по повода представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че очевидно целта на председателя на ВКС Лозан Панов е била да злепостави него и ВСС.

Предисторията

В интервю пред Свободна Европа завчера, последвано от изяви пред бТВ и БНТ в същия дух, Магдалинчев заяви, че от американска страна са дошли данни за съдията от Спецсъда, който бе посочен от Държавния департамент като първия българин, на когото се отказва достъп до Щатите заради корупция.

„Получихме писмо от МВнР, то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, казва пред медията Магдалинчев, който е отявлен представител на мнозинстото около главния прокрор.

Клуб Z отрази изказването му под заглавие "Във ВСС е получено писмо от САЩ за съдия Андон Миталов".

Вчера следобед последва реакция от Лозан Панов - с декларация на сайта на ВКС. Той обвини Магдалинчев в говорене на неистина и манипулация.

"На 20.03.2020 г. председателят на ВКС е уведомен от ВСС за постъпило копие на паметна бележка относно среща, проведена на 13.03.2020 г. в гр. София, в МВнР, между представители на Министерството и посолството на САЩ в България. В т. нар. писмо с гриф „поверително“ от МВнР по думите на представляващия ВСС г-н Боян Магдалинчев в интервюто му за „Свободна Европа“ само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов."

Реакцията на Магдалинчев днес

Днес Магдалинчев, цитиран от "24 часа", заяви, че в интервюто си пред Свободна Европа е казал само, че е изпратено писмо с гриф "поверително" и нищо повече - той не е разгласявал съдържанието на документа.

"Никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение, Казал съм само, че сме получили писмо д гриф "поверително". Изявлението на господин Панов очевидно следва други цели", добави представляващия ВСС.

Магдалинчев очаквано свърза текущия скандал с друг от последно време - той напомни, че именно той поискал да се разглежда от ВСС скандалният клип, заснет в Съдебната палата.

Факт е, че от членовете на съвета той, в синхрон с министър Данаил Кирилов, внесе точката като извънредна сутринта на заседание на Пленума. В крайна сметка това доведе до отнемане на стопанисването на палатата от Панов.