Ирмена Чичикова, Мила Люцканова, Анжела Димчева, Стефан Куцаров, Петър Развигоров Попов, Мила Михова, Ваня Костова, Диана Дафова, Стоян Михалев, Милена Славова, Юлиян Слабаков, Яна Маринова, Светлана Авдала и други са първите независими творци, които ще получат стипендии от Министерство на културата по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“. Това стана ясно от публикувания списък в сайта на национален фонд „Култура”. Одобрени са 323 кандидатури на на актьори, режисьори, литератори, музиканти и художници, които ще получават по 720 лв. месечно в продължение на три месеца.

В същото време излезе и списък на отхвърлените кандидатури за стипендия, в който присъстват 136 имена. Според комисията на НФК, те не отговарят на изискванията – да имат по-малко от 1000 лв. средномесечен доход за изминалата година, да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата. Стипендии са отказани на известни творци като Анна-Мария Гюзелева, Симон Еди Шварц, Николай Гундеров, Развигор Попов, Сашка Братанова, Милена Гетова, Анжело Красини, Живка Шопова, Борис Роканов, Пепи Писарски, Андрей Калудов, Вида Пиронкова, Август Попов, Владислав Карамфилов – Въргала, Леонид Йовчев и много други.

За да даде възможност на творците да приведат в ред документацията си и за да обхване още по-голям брой от тях, националният фонд „Култура” е обявил днес още една извънредна сесия за кандидатстване при същите условия, която ще започне утре, 15 май, а документи ще могат да се подават до 26 май 2020 г.

Основната цел на програмата е да осигури финансова подкрепа на български творци и артисти, упражняващи своята професия на свободна практика и пряко засегнати от въведената от Министерството на здравеопазването противоепидемична мярка за преустановяване на всякакъв вид масови мероприятия на територията на страната – включително културноразвлекателни (в т.ч. театри, концерти), чрез кандидатстване пред Национален фонд „Култура“.

"Площад Славейков"