Има съмнения за първи случаи на установен коронавирус в българския професионален футбол. Тези дни всички отбори и техните служители минават PCR тестове заради подновяващите се утре тренировки и засега двама играчи са дали положителни резултати - Емил Виячки ("Славия") и Красимир Станоев ("Етър").

Пред няколко медии президентът на "белите" Венцеслав Стефанов призна, че са налице "съмнения" за COVID-19 на Виячки. Футболистът няма симптоми, чувства се добре и вече е изолиран по думите на Стефанов, който се накара на репортер на бТВ, потърсил го по телефона за коментар.

Ясно е, че Емил Виячки няма да е на линия за тренировките поне две седмици от утре.

"Етър" засега отказва да коментира официално, но според регионалния сайт sport-vt заболяването е открито в 25-годишния халф Красимир Станоев. Чака се резултатът от втория тест на Станоев, който вече е изолиран в квартирата си във Велико Търново. Той също е асимптомен. Твърди се, че не е имал контакти с други футболисти на "болярите", най-малкото не са тренирали заедно.

Очаква се официално потвърждение за пробите на Виячки и Станоев.

По-рано днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписа заповед за подновяване на първенството в efbet Лига на 5 юни. Това заяви още снощи и Кирил Ананиев при обявяване на извънредната епидемична обстановка, а здравното министерство одобри плана на БФС още преди дни.

В заповедта на Кралев е приложен график за подновяване на тренировките - първо индивидуално и на малки групи, а след това и колективно при спазване на мерките.

Най-вероятно обаче първенството във Втора лига ще бъде прекратено утре от изпълкома на БФС - заради нежелание на повече от половината клубове да играят мачове в кризата. За крайно класиране ще бъде възприето временното, по силата на което лидер е ЦСКА 1948. Ако това стане факт, този тим ще влезе в елита от новия сезон.

А "Септември" и "Монтана", съответно втори и трети, ще играят баражи с предпоследните от Първа лига.