Първите две кучета, за които беше съобщено, че са позитивни на SARS-CoV-2, най-вероятно са се заразили от собствениците си, твърдят изследователи, които са изследвали и животните, и членовете на заразените домакинства в Хонконг. Анализ на вирусните генетични последователности от кучетата показва, че те са идентични с тези на заразените хора.

Изследователите подозират, че инфекцията е била предадена от собствениците на кучетата и директната връзка между двата генома силно подкрепя това, казва Малик Пейрис, вирусолог от университета в Хонконг, който ръководи изследването, публикувано в Nature.com.

"При проучването не са открити доказателства, че кучетата могат да предават инфекцията на други кучета или хора, но в същото време е невъзможно да се определи в каква посока е пътувал вирусът, „така че този въпрос остава открит”, казва Пейрис.

Във всеки случай е важно да се изследва възможността домашни любимци да разпространяват вируса помежду си и сред хората като част от управлението на бъдещи епидемични огнища, споделят други учени.

Въпреки че анализът потвърждава, че хората с COVID-19 могат да заразят кучета, вероятността това да се случи е ниска, казва Арджан Стегеман, ветеринарен епидемиолог от университета в Утрехт, Холандия. В проучването от всички 15 кучета само две са се заразили от стопаните си. 

Учените препоръчват: Бъдете предпазливи

След съобщенията за заразени померански шпиц и немска овчарка в Хонконг и други домашни любимци са били с положителен за SARS-CoV-2 тест, включително една котка в Хонконг и още две в щата Ню Йорк. Четири тигъра и три лъва в зоологическата градина на Бронкс в Ню Йорк също са с положителен тест. Проучванията при котки са установили, че те могат да предадат вируса на други котки, без да имат симптоми.

Проучването в Хонконг открива вирусна РНК и антитела и при двете кучета и жив вирус в едно от тях. Нито едно от кучетата не е било болно. Тези резултати подкрепят друго проучване от април, в което изследователи в Китай умишлено са заразили кучета със SARS-CoV-2, казва Томас Метенлайтер, вирусолог, който ръководи Федералния изследователски институт за животинско здраве в Риемс, Германия. Собствениците на кучета, които са позитивни на коронавируса, трябва да бъдат предпазливи при общуването си с домашните любимци, казва той.

Американската ветеринарномедицинска асоциация препоръчва хората, които имат COVID-19, да носят маска, когато се грижат за своите домашни любимци. В препоръката се казва, че болните също трябва да избягват да прегръщат или споделят храна с животни и трябва да мият ръцете си преди и след контакт с тях.

Освен защита на домашните любимци от вируса има спешна нужда да се тестват повече животни, които са в близък контакт с хора, включително работни животни и добитък, за да разберат дали те имат роля в разпространението на вируса, казва Юрген Рихт, ветеринарен вирусолог от Kansas State University в Манхатън. За целта ще са необходими специализирани диагностични комплекти за тестване на животни, казва той.

Рихт би искал също така да проучи дали домашните любимци се разболяват, или имат определени симптоми. Често срещан симптом на COVID-19 при хората е загубата на миризма. Ако кучетата имат подобни симптоми, Рихт казва, че това може да повлияе на работещи кучета детектори, които надушват наркотици, експлозиви и други незаконно притежавани предмети.

Междинният вид е влязъл между прилепа и хората

Stegeman планира да тества котки, живеещи с хора, които са имали COVID-19. Разбирането на ролята на домашните и бездомните котки във веригата на предаване е все по-важно, тъй като скоростта на инфекция между хората намалява, казва той. Въпреки че в проучването не са открити доказателства за заразяване на хора от кучета, Peiris казва, че тяхната възможна роля - и тази на котките - трябва да бъде разгледана при опитите да се разбере как вирусът е „прескочил“ от животно върху човек. Изследователите смятат, че SARS-CoV-2 вероятно произхожда от прилепи и е предаден на хората чрез междинно животно, което остава неизвестно. 

Водеща теория предполага, че междинният вид е влязъл в контакт с хора на пазара за диви животни в Ухан, Китай. Кучета, котки и други бозайници се продават за месо на такива пазари, а бездомните котки и кучета се скитат свободно около тях, казва Пейрис.

„Изглежда, че вирусът има доста широк обхват на гостоприемника. Кучетата, котките и други близкородни видове бозайници могат да образуват мост между прилепите и хората“, казва той.

Не изоставяйте домашните си любимци

Но изследователите се притесняват, че съобщенията за заразени котки и кучета може да накарат хората да изоставят домашните си любимци. В пресата вече се появиха съобщения за хора, които са изоставили домашните си любимци в Ухан, където възникна първото огнище.

„Опасността, пред която сме изправени, е, че хората се изнервят, когато чуят, че животните компаньони могат да бъдат носители на вируси, и решават да се отърват от тях“, казва Рихт.