"Нямаме адекватни мерки срещу криззата и това ни изправя пред много по-дълбок проблем - задълбочаването на неравенствата. Ако не успеем да овладеем тази тенденция, рискуваме дълбоки обществени разломи, рискуваме деградация, рискуваме растяща престъпност."

Това заяви днес президентът Румен Радев на организирана от неговата администрация кръгла маса за дискусия на социалните и икономическите мерки на правителството и отговорите на страната срещу пандемията от коронавирус. По същество на срещата участваха социолози, икономисти и хора от щаба на президента, които изказаха своите мнения. Там беше и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Основните критики както на президента, така и на останалите участници в панела бяха съсредоточени в посока, че не са достатъчни и не обхващат достатъчно хора. 

"Здравната криза предизвика социална и икономическа криза. Още в началото на пандемията настоявах мерките да отговарят на три критерия - навременност, достъпност и безвъзмездност", продължи Радев, като визираше почти липсващите безвъздмездни програми на правителството. 

Според Радев мерките са "неадекватни" и това се дължало основно на задълбочаването на бедността. Подчерта, че доверието е критично важно за справяне със ситуацията и коментира, че е възмутително основната помощ за гражданите да идва през кредити. 

"Едно управление се ползва с доверие, когато само взема решенията си в полза на гражданите, а не под обществен натиск и в резултат на пиар сметки. Мога да кажа, че има доверие, когато се харчи прозрачно - не колко си дал, а къде, защо и как си харчил, кгоато си вземал решенията на базата на законите и конституцията, а не на определени хрумвания."

Накрая Радев продължи своята стара теза, че ако нещата продължават в същия дух, ни очакват времена, в които хората ще поискат сметката на управляващите. 

"Гражданите излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроси - какво действително се случи около пандемията, какви са пораженията върху икономиката и какво влияние ще окажат на живота на хората, доколко и как могат да разчитат на държавата."

В този дух продължиха и другите изказвания, а социологът Живко Георгиев прочете основните данни от социалогическо проучване, което показва загрижеността на хората за икономиката и доходите. Особено колоритен беше бившият депутат и настоящ съветник на президента Александър Маринов:

"Ако имаше глава в книгата на Гинес, посветена на коронавируса, България щеше да заеме подобаващо място в нея с обявени мерки, изтраяли 3 дни, 3 часа и 30 минути!"