Отчет за действието и ефекта на повечето държавни икономически мерки опитаха да дадат днес на брифинг в Министерски съвет трима министри - вицепремиерът Томислав Дончев, министърката на труда и социалната политика Деница Сачева, както и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Накратко новините са следните - мярката 60/40 работи добре, към грантовете за микро- и малките фирми има голям интерес, обмислят се повече безвъзмездни пари, които да стигат и до повече компании, както и че интересът към гарантираните от ББР кредити не е особено голям. 

Все пак голямо внимание, най-вече заради журналистическите въпроси, беше обърнато на новината на деня - идеята за създаването на държавни бензиностанции.

Държавните бензиностанции на либералния пазар

"На пазара ще има още един играч. Нито един пазар не е пострадал, ако на него има още един играч. Като се включи държавата с минимална надценка - това е добре за конкуренцията."

Думие са на вицепремиера Томислав Дончев и са по повод на днешното съобщение на министерството на финансите, че държавата ще опита да създаде собствена "Държавна петролна компания", която да се грижи за стратегическия петролен резерв, както и че ще се правят държавни бензиностанции, за да се свали цената на горивата. 

По думите на Дончев държавата ще участва на либералния пазар и ще бъде просто още един конкурент. Припомняме, че подобна заявка беше направена от властта, когато разказваше, че държавата ще участва като конкурент на пазара на разпространението на вестниците. Малко по-късно стана ясно, че държавата ще се превърне в монополист. 

Доста по-объркан по темата звучеше минсистърът на икономиката Емил Караниколов, под чията шапка трябва да заработи държавната компания. Той обясни, че проектът е в самото си начало на разработка, че все още няма никакви подробност и те тепърва ще се изясняват. Проблем обаче нямало, защото много държави в ЕС имали например държавни хранителни магазини. 

Обобщението, което може да бъде направено е следното - държавата ще опита да играе като един вид "бизнесмен" на пазара - ще продава с малка надценка и ще влезе в конкуренция с частните компании. Не стана ясно защо, ако властта смята, че цените са твърде високи и има уговорки между търговците, не се намесва Комисията за защита на конкуренцията. 

Отчетът

Двама от министрите - Томислав Дончев и Деница Сачева - дадоха подробен отчет на повече държавни мерки до момента и тяхното действие. 

От вчера до днес са подадени 16 000 заявления за грантовата схема за микро- и малкия бизнес през Оперативната програма "Иновации и конкурентноспособност". Общата сума на тези заявления е за 136 милиона лева, очаквало се напливът да продължи. Общо в програмата за заредени 173 милиона лева. Новото - програмата ще бъде разширена и за малко по-големи компании, като на първо време могат да се отпуснат допълнителни 20 милиона лева. Първите преводи по сметките на фирмите може да се очакват в средата на юни.

Кандидатствалите за гарантиран от ББР безлихвен кредит до 4500 лв. до момента са 1282 души. Те кандидатстват пред търговските банки, които решават дали да отпуснат кредитите. Според Дончев ако има прекалено рестриктивни критерии, каквито данни пристигат през последната седмица, то може да се помисли за тяхното оптимизиране. Грешки са били възможни, защото програмите са писани набързо с цел да заработят максимално бързо. Припомняме, че ББР беше капитализирана допълнително със 700 милиона лева, които трябва да гарантират кредитите към физически лица и към пострадалите от кризата фирми. 

Последва изключително подробен отчет и от министър Сачева:

- 42 000 души са получили помощ по програмата "социален патронаж". 45 млн. лева са отделени за наемане на хора, които да обслужват възрастни хора и хора под карантина. 

- 1,6 милиона лева са дадени за диагностично лечение на хора без здравни осигуровки. Те са стигнали за 1498 души. 

- програмата "Топъл обяд" е помогнала на над 30 хиляди души, като за последната седмица са сключени нови 214 договора. 

- вторият етап на програмата за раздаване на хранителни продукти е дал следния резултат - 26 000 лица са получили помощ от над 450 тона храни

- нови 800 000 лева ще бъдат насочени към Българския червен кръст за закупуване на хранителни продукти на социално слаби граждани

- над 1500 семейства са получили помощ от фонд "Социална закрила". Сачева изрично сподели, че там са парите от даренията и на министрите в кабинета. 

- 3753 заявления са получени са мярката в помощ на родителите в неплатен отпуск, като през последните 10 дни среднодневните заявление достигат до 280-300 броя. Програмата ще действа до края на година или докато има нужда от нея. Максималният размер на помощта е до 375 лв. 

- подновява се и миналогодишният проект за заетост в помощ на родителите - осигуряват се детегледачи на деца от 0 до 12 години, като вече има над 4000 назначени на работа. 

Безработица и 60/40

Сухите данни са следните: Общо регистрираните безработни в страната са малко над 300 000 души, но, според Сачева, цели 201 000 от тях са били безработни и преди кризата. Новите са малко над 99 000 души, докато над 28 000 са си намерили нова работа. 

Тези, които са намерили работа, са го направили най-вече в сектори като социални дейности, "Патронаж", транспорт, храни и напитки, логистика, доставки и други. 

Рекапитулацията на социалното министерство показва, че среднодневните записвания към бюрата по труда намаляват драстично, като на 13 май те е имало "едва" 1538 новорегистрирани, 833 от които са заявили, че са останали без работа вследствие на кризата. Припомняме, че по-рано днес НОИ съобщи, че ще започне да забавя обезщетенията за безработица, заради големият натиск върху системата. 

По отношение на схемата за подпомагане на заетостта, известна като 60/40 - до момента са подадени 12 187 заявления от фирми за 191 000 работници. Тук Сачева реши, че трябва да обясни кога се счита, че програмата е успешна. 

"Тя може да има само два индикатора - колко души са запазили работа и колко е спаднал броя на записваните безработни. Всички други сметки нямат значение, защото това е в подкрепа на заетостт". 

Тя визира критиките на експерти и бизнес, че мярката е неефективна, защото от нея се възползват около 1% от българските фирми и до момента е използвала твърде малък ресурс от отделения за нея. Предвидени бяха 1 милиард лв., а са разплатени около 20 милиона лева. 

Разбрахме също, че, отново според Сачева, мярката помага основно на малкия и среден бизнес. Най-големият бенефициент била компания за производство на автомобилни кабели - 2289 човека. Един от най-малките бенефициенти пък била любимата на министърката "малка пералня в Бургас", за която тя съобщава на почти всеки свой брифинг. 

Стана ясно, че стартира нова програма за подпомагане на заетостта, но само в транспорта. Там ще бъдат отделени 40 млн. лева и ще се дават по 290 лв. за запазване на работно място. Общо има нови 85 милиона лева, като остатакът от 45 млн. лв. все още не е ясно за какво ще отидат. 

Сачева обясни, че има и около 120 милиона лева от оперативната програма "Човешки ресурси", които ще излязат на пазара, но и за тях се обсъжда как и на кого ще помогнат. 

За Горанов и Божков

В самия край на брифинга Томислав Дончев коментира скандала между финансовия министър Владислав Горанов и бизнесмена-изнагник в Дубай Васил Божков. Според вицепремиера сутрешните изнесени чатове не са причина Горанов да отсъства от брифинга, защото "Горанов не е част от интериора на всички брифинги"

"Убеден съм, че Горанов ще коментира автентична ли е информацията. Изнесените скрийншотове само потвърждават това, което той каза и преди седмица - че се е виждал с Божков. Другото са спекулации"