От новия сезон в Първа лига ще има столично дерби между ЦСКА-София и ЦСКА 1948. Това ще стане факт след днешното решение на Изпълкома на БФС да прекрати първенството във Втора лига и да определи временното класиране за крайно.

Алтернативният ЦСКА 1948 е първи и директно влиза в елита. Вторият и третият - "Септември" и "Монтана", ще играят баражи с предпоследните в efbet Лига след изиграване на шампионата, който се подновява на 5 юни.

Това ще стане по първоначално изготвения план, одобрен от министерствата на здравеопазването и на младежта и спорта.

Турнирът за Купата на България ще се доиграе с двата полуфинала и финал, насрочен на 1 юли. Двубоите са "Локомотив" (Пловдив) - "Левски" и "Ботев" (Пловдив) - ЦСКА-София. Всичко това важи само ако не се върне извънредното положение и мерките не се върнат отново. Ако се стигне дотам, временното класиране ще стане крайно към момента на прекратяване.

Краят на сезон 2019-2020 трябва да е на 17 юли. Ще се изиграят два кръга от редовния сезон и пет от втората фаза на челната шестица и втората осмица. Баражите за влизане/изпадане са на 14-и и 16 юли, както и за последната квота за Лига Европа. 

Следващият сезон започва на 24 юли, което означава, че пауза няма да има.

Отборите ще имат право на по пет смени, извършени в максимум три периода от мача, и на шеста, когато се играят продължения и дузпи. Решението е на ФИФА и Борда за промени на правилата и ще важи за година напред във всички официални първенства и турнири, за да бъдат улеснени треньорите в по-натоварения график. 

Изтичащите до края на месец май договори на футболисти и треньори ще бъдат удължени до края на първенството - такава е препоръката на ФИФА, заяви главният секретар на Профилигата Атанас Караиванов. Трансферният прозорец пък ще отвори на 17 юли.

Все още няма яснота за евротурнирите и мачовете на националните отбори. УЕФА трябва да вземе решение за тях на 27 май, а доготава БФС ще изпрати в Нион проекта си за завършване на сезона и всички взети решения. 

Втора лига

Само пет отбора са изявили желание да продължат и доиграят сезона, уточни Караиванов. Това са ЦСКА 1948, "Септември", "Локомотив" (Сф), "Кариана" (Ерден) и "Литекс". На много от останалите положението е "катастрофално" и не е ясно колко от тях ще продължат в професионалния футбол и от следващия сезон.

Засега има един отказ - на "Ботев" (Гълъбово). Не е ясно колко отбора ще се подвизават във втория ешалон, нито колко ще изпаднат и ще се изкачат. Засега влизащи са четири състава.

Огромни трудности изпитват и клубовете от Първа лига, но никой засега не е заявил, че се отказва от професионалния си лиценз, каза още бившият журналист.