Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай, днес за втори път се появи в новооткрития профил във фейсбук - този път с разяснения на думи на финансовия министър Владислав Горанов от 8 май. Божков обяснява отново какво, според него, се е случило дължимите според държавата пари от лотарийните му компании, заради които последваха обвинения. 

Именно изявлението си в парламента от тази дата - 8 май, самият Горанов посочи днес като единствен коментар, който има по повод разпространените по-рано днес от профила на Божков скрийншотове от мобилен телефон на съобщения между бизнесмена и записания в този телефон събеседник Vladi Goranov. Става дума за отношения с хора от Държавната комисия по хазарт. 

На 8 май Горанов заяви, тогава по повод интервю на Божков, дадено пред бТВ по телефона:

"Не разбирам аргументите на господин Божков да иска моята оставка. Аз не нося вина, че негови служители, заедно с членове на комисията по хазарта, са прилагали грешно закона, в резултат на което се дължат 700 милиона лева. Ако той е получил подобна консултация от мен да не си плаща данъците, нека го докаже, тогава ще понеса своята отговорност, не само политическа".

Пак тогава министърът каза, че разговорите му с Божков са били "свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България" и "настояване за изравняване на режимите на облагане с онлайн хазарта с този, който се организира наземно". Днес оп пресцентъра му добавиха само, че "финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна".

    Обвиненията от страна на прокуратурата срещу Божков тръгнаха след проверки на различни държавни ограни, според които лотарийните компании на Божков дължат пари на държавата заради грешно прилагане на правилата за таксуване на лотарийните игри. Във въпросния закон става дума за такси и комисиони - според вида лотарийна игра (чл. 30 от закона - б.р.) 

    Последваха обвивения и за двама от тримата шефове на Държавната комисия по хазарта за уречения период след 2014 г. - първия и последния. Не и за този, който бил в мандат по средата на периода, в който се твърди, че е имало проблем с таксуването на Божковите фирми. 

    Вероятно заради казаното от Горанов по отношение на "данъците", в профила във фейсбук Божков сега обяснява - по думите му - "във връзка със засиления медиен интерес". Ето и твърденията му:

    1. На първо място някой не прави разлика между "ДАНЪЦИ" и "ТАКСИ". Само хора с много ниска правна и/или финансова култура не могат да различат двете понятия. Хазартната дейност не се облага с данък и затова данъците нямат нищо общо! През цялото време става дума за ТАКСИ. Таксите се определят от съответния административен орган - в случая от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Таксите (за разлика от данъците!) са с ВЪЗМЕЗДЕН характер и се плащат СРЕЩУ предоставяне на определени услуги от самата ДКХ. И това е недвусмислено посочено в закона. В тази връзка, който говори за хипотетични неплатени стотици милиони ДАНЪЦИ е или неграмотен, или злонамерен, или и двете. Логично възниква и въпросът, ако не са плащани такси, защо ДКХ е предоставяла пет години услуга, за която не е ПЛАЩАНО?

    2. Законът за хазарта е предвидил правото ДКХ да глоби всеки, който не си е внасял таксите. Срокът за това е ШЕСТ МЕСЕЦА от подаването на предвидената в закона ЕЖЕМЕСЕЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ. Справка - чл. 34, ал. 2, предложение първо от ЗАНН (Закон за административните нарушения и наказания - б.р.): „НЕ СЕ ОБРАЗУВА административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя“. Никой няма право да търси неплатените такси, за повече от 6 месеца назад. И още нещо - как така не можеш да откриеш НАРУШИТЕЛЯ, като по закон той подава ЕЖЕМЕСЕЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ?

    3. ДКХ е органът, който е длъжен не само да установи дали таксите са внесени, но и дали са внесени правилно и в точния размер. В случая ДКХ изрично и многократно (повече от ШЕЙСЕТ пъти!) е утвърждавала внесените такси, като включително това е установявано и от извършвани от ДКХ многократни РЕВИЗИИ. Във всеки един отчет има ОБОСНОВКА защо се внасят тези такси и кое тълкувание на закона се използва. ШЕЙСЕТ на брой. От трима различни председатели на ДКХ. Но един и същи министър на финансите.

    4. Всеки може да провери, че през годините, както утвърждаваните от министъра на финансите БЮДЖЕТИ на ДКХ, така и приеманите пак от министъра на финансите ОТЧЕТИ за тяхното изпълнение, са изготвени и одобрени именно на базата на размера на заплащаните от нас такси.

    Обръщам внимание, че тези бюджети и докладите за тяхното изпълнение са НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ и са приемани и от Народното събрание.

    В заключение, но всъщност най-важното - аз в лично качество, и дружествата, в които съм акционер, не дължим нито стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. Над 500 млн. лева са платените, обаче.