Сравнението между Крим и Западния бряг на река Йордан е неоснователно.

Така отговори днес на журналистически въпрос върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Той говори след видеоконференция с външните министри на страните членки.

„Понякога в сравненията няма кой знае каква логика. Анексията на Крим бе в нарушение на международното право, а ние твърдим, че то трябва да се спазва навсякъде. Крим бе част от суверенна страна, която пък е част от международната общност“, каза Борел.

Въпросът бе зададен заради обявеното от новото коалиционно правителство на Израел намерение за анексия на еврейски селища на Западния бряг.

Освен Близкия изток бяха обсъдени и действията на ЕС за репатрирането на негови граждани, блокирани в трети страни заради коронавируса. Борел обяви за завършена операцията по прибирането на хората, като изтъкна, че до този моментт са репатрирани над 600 000 души. Още само 10 000 граждани на страни членки очакват да се приберат по родните им места. Според Борел успехът е безпрецедентен и е резултат от работата на специално създадената Работна група за консулска координация.

Външните министри от ЕС подкрепиха Кипър и Гърция в нарочна декларация за Източното Средиземноморие, допълни дипломат номер 1 на Европа. Тя е ясно послание към Турция във връзка с незаконните според ЕС сондажи в района. Причина е намерението на Анкара да изпрати специален кораб за сондажи в ексклузивната икономическа зона на Острова на Афродита.

На 13 юни Евросъюзът организира четвъртата конференция, посветена на бъдещето на Сирия. Тя ще се състои във видеоформат поради пандемията.

А на 26 май ЕС съвместно с Испания ще бъде домакин на донорска конференция за Венецуела. Целта е да бъдат набрани средства за подпомагане на страните от Югна Америка, приели бежанци от Боливарианската република. Броят им е безпрецедентен – 5,5 милиона души.