Решението на премиера Бойко Борисов за намаляване на ДДС за ресторантите в сектор "Туризъм" и за книгите от 20 на 9 на сто очаквано повлече крак. Един от партньорите на ГЕРБ в управлението - НФСБ внесе собствено изменение в Закона за данък върху добавена стойност, с което се предлага по-ниска ставка и за извършване на туроператорска дейност. 

Както е известно, вчера депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) претвориха решението на премиера в проект за законови изменения. Според него ставка от 9% ДДС ще има за заведения, но не за всички - без тези, които предлагат алкохол, както и за продажба на книги - в това число и електронни. Предложението на управляващите е 9% ДДС за ресторантьорски или кетъринг услуги, които доставят "приготвена или неприготвена храна", и за книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до 31 декември 2021 г. Мотивът: "по-бързо възстановяване на сектора от последиците от пандемията от вируса на COVID-19 и защита на българското производство".

Предложено бе също така т.нар. подаръчни ваучери на стойност 210 лв. за поне 7-дневна почивка в България да са с обхват само лицата, които са на първа линия за борба с вируса - медици, полицаи и др. Ще се почива обаче само в станции или места за балнеолечение, които са собственост на държавата. 

Още вчера обаче стана ясно, че лидерът на НФСБ и съпредседател на ОП Валери Симеонов е подписал общия проект "с особено мнение". И сега е решил да го "надгради" със собствен.

Той предлага: ДДС 9 на сто и за общи туристически услуги. Които по смисъла на закона са: "когато туроператор предоставя от свое име стоки или услуги във връзка с пътуването на пътуващо лице, за осъществяването на което се използват стоки или услуги, от които пътуващото лице се възползва пряко". С други думи, Симеонов иска по-нисък данък и за туроператорите с мотива, че това е "изключително подпомагаща мярка". Финансова обосновка на това предложение няма.

Недоволни от НФСБ са и от обхвата на ваучерната система - и от ограничения кръг лица, които могат да се възползват, и от ограничението за настаняване само в държавни почивни бази. Първоначално от партията на Симеонов предлагаха ваучери за всички осигуряващи се лица - или близо 2,8 милиона души, както и за учениците, като изчисленията сочеха над 650 милиона лева финансов ресурс, но това не бе възприето.

Сега от партията от малката управляваща коалиция предлагат ваучери да има и за служителите на кръвните центрове, на регионалните здравно-осигурителни каси, командированите в РЗИ по места и здравните медиатори. 

Макар Симеонов да даде заявка, че ще иска настаняването да важи за всички хотели, не само за държавните бази, тя не е претворена в публикувания на сайта на Народното събрание проект.