Докато човечеството се занимава с въпроса кога ще има ваксина и колко ефективна ще е тя, най-големите фармацевтични компании се потят денонощно над създаването на концентрат от антитела – на този етап единственото и най-сигурно оръжие срещу новия коронавирус.

Всичко започва от реконвалесцентната плазма

Реконвалесцентна плазма (PП) е плазма, взета от преболедували COVID-19, в която има антитела срещу вируса. Този метод се използва от близо 130 години при инфекциозни заболявания, включително и при последните епидемии от MERS и SARS.

Срещу новия коронавирус РП се прилага за първи път в Китай. Научното съобщение е за петима пациенти в болница в Шенжен, които са били лекувани с РП. Трима от тях са изписани, а другите двама са в стабилно състояние към 25 март, въпреки че са имали дихателна недостатъчност преди преливането. Второ проучване проследява 10 тежко болни пациенти в Ухан. Трима от тях са били изписани, а останалите седем са били готови за изписване към момента на писане на доклада.

За сравнение, в контролната група със сходни изходни характеристики трима са починали, един се е подобрил и шестима са стабилизирани (което означава, че тяхното състояние нито е подобрено, нито влошено).

Никой не чака още доказателства

Има данни от последващи проучвания в Китай и Южна Корея, но много болници не чакат допълнителни доказателства, като се имат предвид спешността на случаите, мащабът на пандемията и липсата на доказани терапевтични алтернативи.

Още на 9 април Европейският кръвен алианс обяви своя проект за лечение с РП (CCP - COVID-19 Convalescent Plasma), в който вече са се регистрирали 20 европейски държави (България не е сред тях). Резултатите от направените проучвания ще се споделят и анализират между членовете на алианса, който ще координира дейността им.

Националната здравна служба на Обединеното кралство започна също през април в 23-те големи кръвни центрове Програма за събиране на реконвалесцентна плазма за провеждане на клинични изпитания. В Швейцария на 7 април е одобрено клинично проучване, което да се проведе в университетската болница в Базел. Първите пациенти вече са трансфузирани.

В Турция по данни на Червения полумесец, публикувани пред две седмици, над 560 души са дарили кръв, а чакащите за това лечение са над 1000. Първите трансфузирани вече са изписани. В Русия също успешно се прилага РП.

Най-големият проект е в САЩ

В началото на април и в САЩ започна Национален проект за лечение с РП, подготвен от лекари и изследователи от 40 институции, включително клиниката "Майо", университета "Джонс Хопкинс", Университета във Вашингтон, Медицински център "Айнщайн" и Медицинското училище в Икан в Маунт Синай, и много други, които работят в тясно сътрудничество с FDA и индустриални партньори. До 30 април в Проекта са регистрирани 2004 болнични заведения, записани са 7774 пациенти за лечение, а 3809 от тях вече са трансфузирани. Всички участници се придържат към един протокол за разширен достъп, одобрен от FDA.

"Този ​​вариант бързо се превърна в най-добрият вариант, без всъщност да докаже, че ще работи“, казва Артуро Касадевал от университета Джонс Хопкинс, който стартира усилията в САЩ за прилагане на плазма. "Вероятността от увреждане е много ниска спрямо възможността за полза.“

Тъй като светът ще бъде принуден да се занимава с този вирус още неизвестно колко време, „наистина трябва да измислим как най-добре да използваме терапията с антитела,“ казва Касадевал. Затова е важно да се разбере как е най-добре да се приложи това лечение. Как, кога, какво, на кого и прочие въпроси ще получат своите отговори, когато успоредно със спасяването на критично болни, се провеждат и клинични проучвания.

Според ирландския журналист Кормак Шеридан, автор на „Реконвалесцентната плазма –  първи избор за лечение на COVID-19“ в Nature.com, няколко клинични проучвания вече са започнали и трябва да приключат до 3 месеца. В тях участват: 2 болници в Париж, в които участват 120 и 138 пациенти, японско-китайска болница в Пекин с 50 пациенти, Медицински център в Ротердам с 426 пациенти, болница в Пекин с 80 пациенти, университетска болница в Мадрид с 278 пациенти, болница Ренмин в Ухан със 100 пациенти, университетът "Дел Розарио" в Богота с 80 пациенти, университетска болница в Ухан със 100 пациенти.  

На кой етап от болестта започва лечението с РП

Този въпрос все още се дискутира. Първоначалните доклади от Китай предполагат, че терапията може да работи и в по-късните фази на заболяването, когато вече се развива остър респираторен дистрес синдром. В проучването в Шенжен пациентите получават плазма между 10-ия и 22-рия дни след хоспитализацията, а тези в Ухан - средно 16,5 дни след появата на симптомите. По време на епидемията от SARS през 2002–2004 г. пациентите, които са получили реконвалесцентна  плазма в рамките на първите 2 седмици от заболяването, имат значително по-добри резултати от тези, които са я получавали след това.

Допълнителни доказателства за ефикасността на плазмотерапията при COVID-19 се очакват от програмата за разширен достъп в САЩ. Това широкомащабно проучване ще използва контролни групи за сравняване на резултатите между пациенти, които получили плазма и такива, които не са получили. Както е известно, такава цел има и Европейският кръвен алианс по проекта CCP.

Ще има ли достатъчно плазма за преливане?

Един от въпросите е дали ще има достатъчно плазма, особено в първите месеци на пандемията, когато съотношението на оздравелите към не заразените индивиди е ниско. Но от друга страна, съотношението между донори и реципиенти е благоприятно: пациентите обикновено получават само една или две единици плазма, докато донорите обикновено даряват две до три единици.

"Геометричната прогресия е в наша полза", казва Майкъл Джойнер, професор по анестезиология в клиниката "Майо" и национален ръководител на програмата.

Какъв трябва да е титърът (количеството) на антителата

Наскоро публикуваното ръководство за лечение с реконвалесцентна плазма на FDA препоръчва минимален титър на антителата 1:160 (което означава, че разреждане 1 към 160 на единица плазма има активност срещу вируса). Последните насоки на Европейската комисия препоръчват още по-голямо разреждане - титър 1:320. Титрите на антителата обикновено се тестват с имуносорбентен анализ с висока пропускателна способност (ELISA), но повечето болнични заведения все още не разполагат с ELISA-базирани тестове за SARS-CoV-2.

В клиничните изпитвания ще се анализира връзка между клиничните резултати и титрите на антителата в прелятата плазма и ще се уточнят оптималните титри.

За профилактика                        

Досега РП е прилагана върху тежко болни пациенти, при които са изчерпани възможностите за лечение. Но „Джонс Хопкинс“ е един от малкото центрове, които планират да започнат  проучване за профилактика на Covid-19, ръководено от доц. Шмуел Шохам. Целта е да се прецени дали може да се получи пасивен имунитет на реципиентите.

"Антителата винаги действат най-добре или профилактично, или рано", казва Артуро Касадевал от университета "Джонс Хопкинс".

Профилактика с РП може да се започне още днес в групи, които са рискови, на първо място - медици.

 

Очаквайте Част 2 за селектирания имуноглобулин - H-Ig, базиран на плазмата