Акция срещу дострояването на на бъдещата Национална детска болница върху стария строеж в двора на столичната „Александровска“ болниц органират днес от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", предава БНР. 

От 17 до 19 часа пред Министерския съвет ще бъдат събирани подписи на граждани, които са против проекта. Провеждането на протест не беше позволено заради епидемичната обстановка.

Хората могат  -и ги молим, и ви призоваваме да дойдат и да дадат подписа си срещу дострояването на този скелет", обясни д-р Бояна Петкова от организацията.

Тя за пореден път обаче подчерта, че Националната инициатива не е против детската болница по принцип, а е против точно този строеж, който се смята за опасен. 

"Просто искаме тя да не се помещава в тази руина, защото други руини на същата възраст наскоро ги разрушиха“, каза в интервю за "Хоризонт" в петък д-р Бояна Петкова от гражданската инициатива "За истинска Детска болница".

Припомняме, че само преди няколко дни с решение на Министерски съвет проектът за детската болница беше обявен за "обект с национално значение". Причината - това ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи на реализацията на проекта. Според кабинета така министерството на здравеопазването ще успее да спази предвидените срокове, с което освен това щели да бъдат изпълнени и препоръките на Европейския съюз за изграждането на такова специализирано съоръжение.